Српска ће преиспитати своје учешће у ОС БиХ

ATV
Српска ће преиспитати своје учешће у ОС БиХ

Република Српска има легитиман правни основ да преиспита своје учешће у споразуму о формирању Оружаних снага БиХ.

Пошто је Српска добровољно своју војску уклопила у оно што данас чине Оружане снаге БиХ, у теорији би могла да одлучи другачије – тврди војни аналитичар, Мирослав Лазански. Ипак, не вјерује да ће се то у скорије вријеме догодити, јер би се додатно закомпликовали већ компликовани политички односи у Босни и Херцеговини.

"Као једна опција са којом Бањалука може увијек да маше и да упозорава и запад и Сарајево да не иду ка даљој детронизацији њених ингеренција. То је адут који РС има. Јер, РС је ушла у БиХ по Дејтону, као ентитет. БиХ се састоји од два ентитета. Ентитети су у њу унијели оно што су имали. Оно што сте унијели у сваком случају можете да изнесете", каже Мирослав Лазански, војни аналитичар.

Република Српска ће да размотри своје учешће у оружаним снагама БиХ - потврдио је и предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик. Све то због косовске војске која је, поручује, формирана кршењем међународних прописа. 

За Додика је то повод да и Српска, у оквиру анекса 1Б дејтонског споразума, размотри своју позицију у оружаним снагама. Предсједавајући Предсједништва БиХ истиче да су Оружане снаге формиране под великим притиском на Републику Српску и да постоји легалан начин да се заштите њени интереси, уколико би се убудуће доносиле одлуке које су им супротне.

"РС ће у најскорије вријеме, путем надлежних институција видјети и испитати могућност за излазак из тог Споразума који је предвидио стварање ОС БиХ. Ја сам то и раније говорио да те ОС не припадају ни интересима народа ни људи овде у БиХ и да су најчешће формиране да би служиле НАТО потребама", каже предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Оружане снаге формиране су 2006. године, чиме је формално престала да постоји Војска Републике Српске. Тада су укинуте и Армија БиХ и ХВО, промијењени су устави Републике Српске и Федерације БиХ, укинута су ентитетска министарства одбране а формирано је Министарство одбране на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана