Срби поново без политичке заштите у Федерацији БиХ

РТРС
Срби поново без политичке заштите у Федерацији БиХ

Срби у Федерацији БиХ институционално не могу више ништа да ураде да поправе свој положај, јер ће их, према резултатима ЦИК БиХ, заступати само један посланик у федералном парламенту и 15 у кантоналним скупштинама.

 Исувише мало, ако се зна да је на простору садашње Федерације, до рата живјело готово пола милиона Срба. Из ЦИК-а увјеравају да ће у складу са законом повећати број посланика из српског народа у федералном парламенту на четири, али тек уочи потврде коначних резултата.

Прелиминарни резултат избора за федерални парламент показују очајан положај српског народа у том ентитету. Од 98 посланика тек један Србин, тј. Српкиња сјешће у посланичке клупе.

- У Парламенту Федерације БиХ има 69 Бошњака, 24 Хрвата, четири посланика из реда осталих и један Србин - каже Бранко Петрић, предсједавајући ЦИК-а.

Одавно су Срби у Федерацији безначајан политички фактор који служе само као икебана на листама назови мултиетничких партија. Вишедеценијска небрига федералних власти води их ка биолошком нестанку.

- Повратак треба форсирати, али да то не буде само формално и декларативно, а да се у стварности ради на неодрживом повратку. Ако се овакав тренд настави, Срба неће ни бити у Федерацији - истиче Драго Пузигаћа, новоизабрани посланик у кантону 10 (Српска листа).

Драго Ковач, кандидат Српске листе за Скупштину БПК, наглашава да је власт у Федерацији БиХ свих ових година послије Дејтонског споразума учинила све да Срби буду политички, социјално и економски потпуно неважни.

Суморна слика о положају српског народа видљива је и из резултата избора за десет кантоналних скупштина. Срби су директно изабрали четири аутентична представника у Кантону 10, док је са листи СДП-а, ДФ-а и других наводно грађанских партија још 11 Срба ушло у друге кантоналне скупштине.

- Нажалост, у Скупштини Унско-санског кантона на овим изборима није изабран ниједан Србин, а у читавој Фдеерацији нема 12 Срба за Дом народа. То значи да Срба у Федерацији нема, а оно што их има нису заступљени у законодавној власти. Дакле, неће их бити ни у извршној власти - наглашава Младен Лонић, актуелни делегат у Дому народа Дома наропда Парламента ФБиХ.

Лонић сумња да се неко од Бошњака или Хрвата изјаснио као Србин, али ни са 15 делегата, како је саопштио ЦИК, нема довољно за попуну Клуба Срба. Иначе, ЦИК још није донио одлуку о начину попуне федералног Дома народа, што формирање власти у том ентитету, а и дијелом на нивоу БиХ чини потпуно неизвјесним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана