Срби корак ближе служењу казни у РС

Ведрана Кулага
Срби корак ближе служењу казни у РС

Бањалука - Осуђеници српске националности који казне за ратне злочине служе у ФБиХ још не могу прећи у затворе у Српској, јер тамошњи надлежни нису поставили законске темеље за то, али би се ситуација према неким прогнозама могла промијенити тек средином наредне године.

РС је на проблеме са којима се сусрећу осуђена лица српске националности на издржавању казне у казнено-поправним заводима у ФБиХ указала још прије више од деценију, али су бројни састанци и покушаји да буде постигнут договор о начину премјештаја падали у воду.

Прича је поново интензивирана након што је група Бошњака који издржавају казну у зеничком затвору упала је 2016. године на највећи православни празник Васкрс у просторију у којој су били Срби и претукла их. Тројица осуђеника српске националности који издржавају казне за ратне злочине су задобили повреде, због чега су затражили помоћ љекара.

Највећа кочница за премјештај затвореника лежи у томе што у ФБиХ нема потребног закона, за разлику од РС, која је кроз све досадашње измјене закона о извршењу кривичних санкција предвидјела могућност премјештаја осуђеника у други ентитет.

Министар правде РС Антон Касиповић је истакао да су се у небројено случајева осуђена лица српске националности која издржавају казну у ФБиХ, а посебно у КПЗ Зеница, обраћала молбама са намјером да казну служе у некој од казнено-поправних установа РС. Као разлоге за премјештај обично наводе дискриминацију, психичко и физичко злостављање по основу националне припадности, а у неке случајеве активно је била укључена и Институција омбудсмана за људска права у БиХ.

Касиповић је недавно, у одговору на једно посланичко питање, нагласио да је у РС у измјенама закона о извршењу кривичних санкција дала могућност издржавања казне у другим установама те да је ситуација поново закомпликована када је нови закон у ФБиХ повучен из процедуре усвајања у Парламенту ФБиХ.

Министарство правде ФБиХ је, у међувремену, поново ставило то питање на дневни ред, али би усвајање тог закона могао да успори процес формирања власти у ФБиХ након посљедњих октобарских избора због чега се спекулише да би све процедуре могле бити завршене оквирно у јуну наредне године.

Ресорни министар Мато Јозић је казао за “Глас Српске” да је преднацрт новог закона о извршењу кривичних санкција у ФБиХ финализован, али наглашава да тренутно није могуће са сигурношћу процијенити када ће федерални Парламент разматрати приједлог новог закона

- Преднацрт закона је, у све три језичке варијанте, лекторисан и враћен Министарству почетком децембра на даљи поступак, односно на упућивање генералном секретару Владе ФБиХ ради уврштавања на дневни ред једне од сједница Владе - казао је Јозић.   

Надлежни у РС раније нису могли да прецизирају колико се особа српске националности налази у затворима у ФБиХ, али је наведено да их има око 50.

 

Први покушаји

Једна од првих иницијатива за рјешавање ових проблема била је почетком 2008. године, када су представници министарстава правде РС и ФБиХ покренули иницијативу за потписивање меморандума који би регулисао услове премјештаја осуђеника једног у други ентитет на одслужење казне. Радна група није, ипак, формирана због опструкције тадашњих појединих представника међународне заједнице који су планирани меморандум незванично протумачили као “начин и средство за стварање једнонационалних затвора”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана