Srbi izbjegli iz FBiH u borbi za svoju imovinu

ATV
Srbi izbjegli iz FBiH u borbi za svoju imovinu

Kancelarijama za pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz Federacije BIH stiže sve veći broj prijava onih koji pokušavaju da spasu svoju imovinu koju su ostavili na milost i nemilost kantonalnih vlasti i vlasti FBIH.

Do kraja ove godine očekuje se oko 100 hiljada prijava onih koji su pretrpjeli veliku nepravdu, kaže Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

“Mi ćemo sve te slučajeve da ažuriramo. Napravićemo jedan presjek i sigurno ćemo ići u javnost sa tim slučajevima. I dobro znaju svi oni koji u Federaciji rade na tom projektu, da ćemo mi svakog pojedinca imati kod sebe, uzeti izjavu i vidjeti o čemu se radi. U Federaciji pojedini već strahuju, jer znaju da nećemo odustati od borbe za srpsku imovinu”, kaže Grajić.

Procjene su da je 33 odsto zemlje u Federaciji u vlasništvu Srba, a najviše problema sa imovinom imaju Srbi izbjegli iz Bihaća. Mnogi od njih sa kojima smo razgovarali nisu htjeli pred kamere. Kažu da godinama trpe nepravdu. Povjeravali su se i Ignjatu Simiću predsjedniku Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica. Srbi iz Federacije nisu izbjegli, nego su protjerani, kaže Ignjat Simić.

“Kancelarije su počele sa radom prošlog mjeseca i možemo slobodno da kažemo da je to neka faza uhodavanja. Ali već pristižu raznorazne pritužbe, u pismenoj formi se to uzima. I za neko izvjesno vrijeme imaćemo šokantne podatke na koje sve načine se Srbima otima imovina”, govori Simić.

Izbjegli i raseljeni Srbi, koji imaju probleme sa imovinom u Federaciji BiH, mogu da se jave kancelarijama za besplatnu pravnu pomoć u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Zvorniku. Srpska imovina zlouporebljava se, tvrde iz resornog ministarstva,  jer to dopušta Zakon o zemljišnim knjigama FBIH koji je nedavno klub poslanika SNSD-a u Narodnoj Skupštini RS uputio na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana