Шпрић: Додик ће смањити улогу Бошњака у Предсједништву БиХ

Срна
Шпрић: Додик ће смањити улогу Бошњака у Предсједништву БиХ

Бањалука - Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић сматра да ће лидер ове странке Милорад Додик од октобра бити члан Предсједништва БиХ из Републике Српске и да се тој кандидатури не радују представници Бошњака јер знају да ће, као снажан ауторитет, смањити њихову улогу у овој институцији.

"Снага његове ријечи и дјела сврставају га у ред најозбиљнијих политичара, не само у Српској и БиХ, него и регионално. Са Додиком се не могу играти, са њим се мора разговарати и преговарати, а три године је трајала игра са Србима у Сарајеву", изјавио је Шпирић вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.


Шпирић је рекао да је Додикова најава кандидатуре за ову позицију изазвала панику у противничким редовима, али да то не чуди будући да је ријеч о политичару који има јасан став и снажну ријеч.

Он каже да ће спиновање опозиције, које је већ почело, само допринијети Додиковој убједљивој побједи.

Шпирић је истакао да подривање Републике Српске никоме не може бити цијена за улазак у борбу за власт, те очекује да предизборна кампања буде мирнијег тока када је ријеч о изјавама опозиционих представника.

Он сматра да је то важно да би се сачувала Република Српска, те да ће грађани на изборима одлучити ко ће побиједити.

Шпирић сматра да су изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића најружније приче о Републици Српској од Дејтона до данас, те да је било очекивано да се извини за изјаву "да се у Сребреници догодио геноцид", а не да настави нападе на институције Српске.

"Од његовог доласка за министра безбједности БиХ, такве изјаве готово да нисмо чули ни од Бошњака, а посебно од Хрвата, јер је он постао политичар из Републике Српске који увесељава Сарајево", рекао је Шпирић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он сматра да такве изјаве постају опасне, посебно када их изговара
министар безбједности БиХ, додајући да од добрих људи из СДС-а очекује да засутаве толику мржњу према Српској.

"У заблуди су сви који мисле да ће ударањем по Републици Српској у било којем смислу обезбиједити стабилнију БиХ. То је и јуришање на БиХ", поручио је Шпирић.

Према његовим ријечима, Мектић скреће пажњу са своје изјаве причом о опремању Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске, као и о паравојницима или иранским обавјештајцима у Српској, што је покушај делегитимације Српске у међународним односима.

Шпирић је упитао зашто Мектић жели да полицију Српске супротстави другим полицијама и да је представи као опасност у међународном окружењу.

"Очекивали смо да данас бар каже ко је ставио срамни плакат на Амбасаду Србије у БиХ уочи Дана државности Србије, али умјесто тога чули смо напад на институције Српске", рекао је Шпирић.

Он је оцијенио да Српска има уређену и обучену полицију и не види ништа спорно у тежњи да та полиција буде и опремљена, као што би требало да буду савремено опремљене све полицијске агенције у БиХ да би адекватно одговориле свим изазовима.

"Нисам чуо да се набавка оружја спори толико из бошњачких или хрватских кругова. То оспоравање долази од Срба у Сарајеву", рекао је Шпирић.

Он је навео да постоје процедуре у набавци наоружања у БиХ које је МУП Српске испоштовао, као и да су сагласаност дале и институције на нивоу БиХ, међу којима и Министарство безбједности БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана