Sprečavanje malverzacija ili alibi za poraz

Darko Momić
Sprečavanje malverzacija ili alibi za poraz

Banjaluka - Predstavnici opozicionih stranaka u Srpskoj nikada do sada nisu akreditovali svoje posmatrače za nadgledanje procesa štampanja glasačkih listića, ali su ove godine to zatražili jer je otkriveno da je u prethodnom periodu iz magacina Centralne izborne komisije BiH nestalo 35 tona papira za štampanje glasačkog materijala.

Predstavnici vladajućih stranaka tvrde da opozicionari u stvari sebi pribavljaju alibi za poraz koji ih čeka na oktobarskim izborima.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Davor Šešić kaže za “Glas Srpske” da su ove godine tražili da prisustvuju štampanju glasačkog materijala zato što se nedavno saznalo da je iz magacina CIK-a za deset godina nestalo 35 tona papira.

- Štampanje glasačkog materijala prate zanimljivi detalji i afere i zato smo tražili da prisustvujemo štampanju jer želimo da spriječimo bilo kakve malverzacije - rekao je Šešić.

S druge strane, poslanik SNSD-a Igor Žunić kaže da se iza ovogodišnjeg zahtjeva SzP-a da nadgleda štampanje listića ne krije namjera da spriječe malverzacije, već sasvim drugi motivi.

- U SzP-u su digli galamu i počeli da govore da će tražiti od CIK-a da njihovi posmatrači prisustvuju štampanju glasačkih listića, ali nakon što je štampanje već počelo. Zato bih rekao da je prije u pitanju strah od izbora, pa unaprijed prave alibi za poraz koji će doživjeti 7. oktobra - kaže Žunić.

Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić kaže za “Glas Srpske” da je prisustvo i učešće posmatrača u izbornom procesu precizirano Uputstvom u uslovima i procedurama za akreditovanje izbornih posmatrača, koje je doneseno 2014. godine.

- Uputstvo kaže da politički subjekti mogu da imaju svoje posmatrače na svim izbornim mjestima, od CIK-a, preko Centra za birački spisak, Glavnog centra za brojanje, mjesta gdje se štampa izborni materijal, pa do samih biračkih mjesta - kaže Pirićeva, dodajući da rok za akreditaciju posmatrača ističe 15 dana prije dana izbora.

Štampanje glasačkih listića za više od 3,3 miliona birača počelo je u četvrtak u popodnevnim časovima. Biće štampano oko 14 miliona glasačkih listića.

Video-nadzor

Iz CIK-a BiH saopšteno je da je proces štampanja i pakovanja glasačkih listića najzaštićeniji segment izbornog procesa.

- Proces se odvija pod kontrolom Centralne izborne komisije BiH i video-nadzorom, a sam glasački listić, osim vodenog žiga, sadrži i druge sisteme zaštite koji garantuju potpunu zaštitu procesa - kažu u CIK-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana