Спречавање малверзација или алиби за пораз

Дарко Момић
Спречавање малверзација или алиби за пораз

Бањалука - Представници опозиционих странака у Српској никада до сада нису акредитовали своје посматраче за надгледање процеса штампања гласачких листића, али су ове године то затражили јер је откривено да је у претходном периоду из магацина Централне изборне комисије БиХ нестало 35 тона папира за штампање гласачког материјала.

Представници владајућих странака тврде да опозиционари у ствари себи прибављају алиби за пораз који их чека на октобарским изборима.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Српске Давор Шешић каже за “Глас Српске” да су ове године тражили да присуствују штампању гласачког материјала зато што се недавно сазнало да је из магацина ЦИК-а за десет година нестало 35 тона папира.

- Штампање гласачког материјала прате занимљиви детаљи и афере и зато смо тражили да присуствујемо штампању јер желимо да спријечимо било какве малверзације - рекао је Шешић.

С друге стране, посланик СНСД-а Игор Жунић каже да се иза овогодишњег захтјева СзП-а да надгледа штампање листића не крије намјера да спријече малверзације, већ сасвим други мотиви.

- У СзП-у су дигли галаму и почели да говоре да ће тражити од ЦИК-а да њихови посматрачи присуствују штампању гласачких листића, али након што је штампање већ почело. Зато бих рекао да је прије у питању страх од избора, па унапријед праве алиби за пораз који ће доживјети 7. октобра - каже Жунић.

Портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић каже за “Глас Српске” да је присуство и учешће посматрача у изборном процесу прецизирано Упутством у условима и процедурама за акредитовање изборних посматрача, које је донесено 2014. године.

- Упутство каже да политички субјекти могу да имају своје посматраче на свим изборним мјестима, од ЦИК-а, преко Центра за бирачки списак, Главног центра за бројање, мјеста гдје се штампа изборни материјал, па до самих бирачких мјеста - каже Пирићева, додајући да рок за акредитацију посматрача истиче 15 дана прије дана избора.

Штампање гласачких листића за више од 3,3 милиона бирача почело је у четвртак у поподневним часовима. Биће штампано око 14 милиона гласачких листића.

Видео-надзор

Из ЦИК-а БиХ саопштено је да је процес штампања и паковања гласачких листића најзаштићенији сегмент изборног процеса.

- Процес се одвија под контролом Централне изборне комисије БиХ и видео-надзором, а сам гласачки листић, осим воденог жига, садржи и друге системе заштите који гарантују потпуну заштиту процеса - кажу у ЦИК-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана