Споразум о радио-вези сувишан и бесмислен

Дарко Момић
Споразум о радио-вези сувишан и бесмислен

Бањалука - Полиција Републике Српске и Полиција Брчко дистрикта нису јуче потписале споразум о коришћењу система радио-везе између полицијских агенција, који је предложила Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ.

Директор Полиције РС Дарко Ћулум раније је рекао да МУП РС има свој систем радио-комуникације који покрива цијелу Српску и да не постоји никакав “пропис” који омогућава да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ успостави такав систем.

- Полиција Републике Српске сарађује са свим полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ и то ће бити настављено. Ми имамо законску и уставну надлежност и зна се за шта су надлежни полицијски службеници из Дирекције за координацију полицијских тијела - рекао је Ћулум.

Шеф Сектора за координацију и сарадњу Дирекције за координацију полицијских тијела Драган Митровић рекао је јуче да су представници десет полицијских агенција потписали споразум о коришћењу система радио-везе.

- МУП Републике Српске и МУП Брчко дистрикта у старту нису дали сагласност за потписивање споразума који нису потписали представници МУП-ова Посавског кантона, Херцеговачко-неретванског, Западнохерцеговачког и Ливањског кантона, којима ће бити достављен накнадно на потписивање. Тај споразум се заснива на добровољности, тако да сваког тренутка било која полицијска агенција може да приступи овом споразуму, као и да из њега иступи - рекао је Митровић. Он је истакао да је ријеч о техничком споразуму који на било који начин не третира питања надлежности ентитета, те да ће његова примјена почети 1. фебруара наредне године. Митровић је оцијенио и да законски основ за закључивање овог споразума представља Закон о Дирекцији за координацију полицијских тијела и подршци полицијској структури у БиХ.

Бивши замјеник директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Урош Пена каже да су у праву представници МУП-а РС зато што нису жељели да потпишу спорни споразум који је предложила дирекција, али каже да нису у праву политичари који говоре да би његово потписивање представљало пренос надлежности.

- За потписивањем тог и таквог споразума нема апсолутно никакве потребе јер агенције међусобно комуницирају на стотине начина. Из те исте дирекције су послали мејл српском члану Предсједништва БиХ у којем га обавјештавају да га само они могу обезбјеђивати и да не могу припадници МУП-а РС. Значи, комуницирају мејлом, а сад одједном неко треба да каже да мора на овај или онај начин. Не мора - каже Пена.

Он понавља да поменути споразум нити коме треба, нити је ријеч о преносу надлежности и пита се зашто нико није спомињао такав споразум док је он био замјеник директора дирекције.

- Министарство транспорта и комуникација одређује распон фреквенција и свака полицијска агенција има своје фреквенције, тако да ако би и било некаквог преноса надлежности, онда би га требало тражити у тој области, а не у МУП-у - каже Пена.

Напад на Вучића

Бивши министар унутрашњих послова РС и делегат СНСД-а у Дому народа БиХ Средоје Новић оцијенио је да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ прије свега мора да покаже да је спремна да искрено сарађује са свим агенцијама у БиХ.

- Кад би дирекција заиста хтјела да буде ауторитативна, да буде препозната у јавности и прихваћена у цијелој БиХ, онда би прво морали да дају одговор ко је извршио напад на Александра Вучића у Поточарима 2015. године. Када то ураде, онда ће моћи да кажу да су спремни да сарађују са свима и да имају искрене намјере - оцијенио је Новић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана