Spora naplata dugova gomila poreske obaveze

Marijana Miljić
Spora naplata dugova gomila poreske obaveze

Banjaluka - Institucije RS odbacile su za četiri godine više od 700 zahtjeva firmi za prolongiranje plaćanja 315 miliona KM poreskog duga jer to njihov menadžment nije tražio na vrijeme ili je to zahtijevao uz nepotpunu dokumentaciju.

Pokazao je to izvješaj o sprovedenoj reviziji učinka pod nazivom “Posebni načini naplate poreskog duga” koji je objavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Revizori su fokus stavili na odgođeno plaćanje poreskog duga.

- Osnovni razlog odbacivanja zahtjeva za odgođeno plaćanje duga je neblagovremeno podnošenje i nekompletnost dokumentacije, dok je zanemariv broj odbačen zbog neosnovanosti. Broj odbijenih zahtjeva od 2013. do 2016. godine je u padu, ali njihova vrijednost ima trend rasta i u 2016. je bila tri puta veća nego u 2013. godini - naveli su revizori i podvukli da i postupak odobravanja zahtjeva za odgođeno plaćanje duga u najvećem broju slučajeva traje mnogo duže nego što je predviđeno.

Predmet revizije bila su i poništena rješenja za odgođeno plaćanje. Nadležne institucije su u roku od četiri godine stavile van snage više od 300 odobrenih zahtjeva za prolongiranje plaćanja obaveza, a njihova vrijednost iznosila je 93,58 miliona maraka.

- Revizijom je utvrđeno i da rješenja u slučaju kada dužnici ne izmiruju dug prema planu navedenom u rješenju o odgođenom plaćanju nisu ukidana u zakonom zacrtanim rokovima. Ona su stavljana van snage nakon dva pa sve do 14 neplaćenih anuiteta. Time nadležne institucije nisu omogućile efikasnost postupka i otežale su buduću naplatu duga na druge načine kod tih dužnika - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Analiza naplate obaveza nakon ukidanja rješenja pokazala je da pokretanje postupka prinudne naplate dugo traje, a u trenutku sprovođenja revizije skoro trećina ukinutih rješenja nije bila obuhvaćena ovim vidom naplate.

- Za svako deseto ukinuto rješenje prinudna naplata nije pokrenuta jer je doneseno novo rješenje o odgođenom plaćanju. Takođe, postupci prinudne naplate su trajali dugo, a naplaćeno je tek nešto više od petine duga za koji je pokrenut ovaj vid naplate. Tek svaka sedma prinudna naplata okončana je naplatom cijelog iznosa duga - naveli su revizori.

Zbog svih manjkavosti dospjeli, a neplaćeni dug u posmatranom periodu je višestruko uvećan, što je direktna posljedica nedostataka identifikovanih u sprovođenju postupaka odgođenog plaćanja obaveza.

- Najizraženiji trend rasta u posmatranom periodu evidentiran je kod iznosa dospjelih, a neplaćenih obaveza, koji je u 2016. bio tri i po puta veći nego u 2013. godini - navedeno je u izvještaju revizora.

Generalni stav revizora je da važeći akti ne obezbjeđuju efikasno postupanje nadležnih i da donošenje rješenja o odgođenom plaćanju u značajnom broju slučajeva traje mnogo duže nego što je predviđeno. Revizori su u zaključcima naveli i da Ministarstvo finansija i Poreska uprava RS nisu pravovremeno ukidali rješenja za dužnike koji ne ispunjavanju utvrđene obaveze, dok postupanje na osnovu ukinutih rješenja nije uspostavljeno na efikasan način.

Rješenja o odgođenom plaćanju duga do 30.000 maraka donosi Poreska uprava, dok o većim iznosima odlučuje Ministarstvo finansija.

- Sve zahtjeve koji su podneseni na vrijeme i sa kompletnom dokumentacijom odobravamo u roku. Pored toga, odmah nakon neplaćene jedne rate raskidamo reprogram i pokrećemo postupak prinudne naplate. Sve radimo u skladu sa zacrtanim rokovima. Imamo mnogo manje zahtjeva nego resorno ministarstvo - kazala je direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović.

Komentar na revizorski izvještaj iz Ministarstva finansija RS nismo uspjeli dobiti jer resorni ministar Zoran Tegeltija juče nije odgovarao na naše pozive.

Preporuke Ministarstvu finansija RS

* U koordinaciji sa Poreskom upravom i drugim institucijama analizirati primjenu propisa koji se tiču upravljanja poreskim dugom

* Intenzivirati aktivnosti na planu analize i evaluacije upravljanja poreskim dugom

Preporuke  Poreskoj upravi RS

* Unaprijediti upravljačke, organizacione i proceduralne pretpostavke za efikasno sprovođenje postupka odgođenog plaćanja duga

* Obezbijediti jedinstven pristup u radu svih područnih centara i jednako postupanje prema svim dužnicima

* Unaprijediti sistem interne kontrole

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana