Spisak želja pred Viškovićem

Vedrana Kulaga
Spisak želja pred Viškovićem

Banjaluka - Prva runda pregovora o formiranju novog saziva Vlade Republike Srpske trebalo bi danas da bude održana u Banjaluci, a za istim stolom naći će se mandatar Radovan Višković i predstavnici političkih partija koje su podržale većinu okupljenu oko SNSD-a.

U Administrativni centar Vlade Srpske prva bi trebalo da stigne delegacija SNSD-a, stranke u kojoj je Višković jedan od potpredsjednika, poslije koje će uslijediti konsultacije sa predstavnicima DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i NDP-a koji je napustio opozicioni blok i priključio se vladajućim partijama.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u utorak je zvanično imenovala Viškovića za mandatara i već tada je najavljeno da će budući saziv izvršne vlasti biti drugačiji u odnosu na sadašnji kada je riječ o ministarstvima.

Vladu Srpske trenutno čini 16 ministarstava, a plan je da u novom mandatu bude ukinuto Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica te da preraste u sekretarijat koji će obavljati te poslove.

Pred reorganizacijom je Ministarstvo nauke i tehnologije koje bi trebalo da postane ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i modernih tehnologija ili informacionog društva, a Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva biće razdvojeno na dva - ministarstvo privrede i ministarstvo energetike i rudarstva.

Za sada je izvjesno da će SNSD, kao stranka koje je osvojila najviše glasova na proteklim opštim izborima imati i najviše predstavnika u novom sazivu Vlade RS. U strankama koje čine okosnicu skupštinske većine još ne žele da spekulišu o broju fotelja koje će im pripasti i čekaju zvanične razgovore sa mandatarom, a za NDP je ranije rečeno da će njihov kadar voditi jedan od resora.

U toj stranci, kao i u ostalima, juče su kazali da je još rano da se priča o konkretnim pozicijama i kandidatima za nove ministre.

O budućem izgledu Vlade i formiranju izvršne vlasti razgovarano je juče na radnom sastanku člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika sa Cvijanovićevom i Viškovićem nakon kojeg je saopšteno da je neophodno jačati Srpsku. Cvijanovićeva je potvrdila da je sa Viškovićem razgovarala sam o raspodjeli ministarskih funkcija te da će nakon što obavi konsultacije sa političkim partijama i socijalnim partnerima saopštiti kako će to izgledati.

- Cilj je da nova vlada Srpske bude podržana širokom parlamentarnom većinom. To će značiti da ćemo morati da se pozicioniramo u okviru izvršne vlasti i otvoreni smo za te razgovore. Činjenica je da je SNSD najvažnija partija sa najvećim učešćem u vlasti i da je imala najbolji izborni rezultat. Sada smo u prilici da razgovaramo sa svima i na neki način im ponudimo da budu dio ovoga o čemu govorimo mnogo mjeseci, a to je da je neophodno uspostaviti jedinstven front u Srpskoj i na nivou BiH da bi bio rađen dobar posao za Republiku - rekla je Cvijanovićeva.

Podsjetila je da je završeno sve što se odnosi na budžet Srpske za narednu godinu i da je dokument dostupan javnosti i socijalnim partnerima da bi mogli da daju svoje mišljenje i sugestije. Višković juče nije odgovarao na telefonske pozive, a nakon zvaničnog imenovanja za mandatara kazao je da želi da u budućoj Vladi sjedi ministar koji će se baviti isključivo privredom.

- Ministarstvo privrede će se posvetiti onome što nam je vodilja, a to je realni sektor i privredna dešavanja - rekao je Višković.

Plan političkog vrha je da novi saziv Vlade bude formiran najkasnije do sredine decembra, a da do kraja godine budžet i program ekonomskih reformi budu usvojeni u Narodnoj skupštini RS čiji je novi saziv već konstituisan.

Novi program

Novoizabrani zvaničnici Republike Srpske najavili da bi  u Srpskoj mogle uskoro da zažive i novine kako bi se olakšao put do radnih mjesta. Željka Cvijanović je istakla da će biti pokrenut program pod nazivom “Srpska - društvo u pokretu” s ciljem otvaranja radnih mjesta, identifikacije oblasti koje nude veće zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana