Списак жеља пред Вишковићем

Ведрана Кулага
Списак жеља пред Вишковићем

Бањалука - Прва рунда преговора о формирању новог сазива Владе Републике Српске требало би данас да буде одржана у Бањалуци, а за истим столом наћи ће се мандатар Радован Вишковић и представници политичких партија које су подржале већину окупљену око СНСД-а.

У Административни центар Владе Српске прва би требало да стигне делегација СНСД-а, странке у којој је Вишковић један од потпредсједника, послије које ће услиједити консултације са представницима ДНС-а, СП-а, Уједињене Српске и НДП-а који је напустио опозициони блок и прикључио се владајућим партијама.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у уторак је званично именовала Вишковића за мандатара и већ тада је најављено да ће будући сазив извршне власти бити другачији у односу на садашњи када је ријеч о министарствима.

Владу Српске тренутно чини 16 министарстава, а план је да у новом мандату буде укинуто Министарство за избјеглице и расељена лица те да прерасте у секретаријат који ће обављати те послове.

Пред реорганизацијом је Министарство науке и технологије које би требало да постане министарство науке, високог образовања и модерних технологија или информационог друштва, а Министарство индустрије, енергетике и рударства биће раздвојено на два - министарство привреде и министарство енергетике и рударства.

За сада је извјесно да ће СНСД, као странка које је освојила највише гласова на протеклим општим изборима имати и највише представника у новом сазиву Владе РС. У странкама које чине окосницу скупштинске већине још не желе да спекулишу о броју фотеља које ће им припасти и чекају званичне разговоре са мандатаром, а за НДП је раније речено да ће њихов кадар водити један од ресора.

У тој странци, као и у осталима, јуче су казали да је још рано да се прича о конкретним позицијама и кандидатима за нове министре.

О будућем изгледу Владе и формирању извршне власти разговарано је јуче на радном састанку члана Предсједништва БиХ из РС Милорада Додика са Цвијановићевом и Вишковићем након којег је саопштено да је неопходно јачати Српску. Цвијановићева је потврдила да је са Вишковићем разговарала сам о расподјели министарских функција те да ће након што обави консултације са политичким партијама и социјалним партнерима саопштити како ће то изгледати.

- Циљ је да нова влада Српске буде подржана широком парламентарном већином. То ће значити да ћемо морати да се позиционирамо у оквиру извршне власти и отворени смо за те разговоре. Чињеница је да је СНСД најважнија партија са највећим учешћем у власти и да је имала најбољи изборни резултат. Сада смо у прилици да разговарамо са свима и на неки начин им понудимо да буду дио овога о чему говоримо много мјесеци, а то је да је неопходно успоставити јединствен фронт у Српској и на нивоу БиХ да би био рађен добар посао за Републику - рекла је Цвијановићева.

Подсјетила је да је завршено све што се односи на буџет Српске за наредну годину и да је документ доступан јавности и социјалним партнерима да би могли да дају своје мишљење и сугестије. Вишковић јуче није одговарао на телефонске позиве, а након званичног именовања за мандатара казао је да жели да у будућој Влади сједи министар који ће се бавити искључиво привредом.

- Министарство привреде ће се посветити ономе што нам је водиља, а то је реални сектор и привредна дешавања - рекао је Вишковић.

План политичког врха је да нови сазив Владе буде формиран најкасније до средине децембра, а да до краја године буџет и програм економских реформи буду усвојени у Народној скупштини РС чији је нови сазив већ конституисан.

Нови програм

Новоизабрани званичници Републике Српске најавили да би  у Српској могле ускоро да заживе и новине како би се олакшао пут до радних мјеста. Жељка Цвијановић је истакла да ће бити покренут програм под називом “Српска - друштво у покрету” с циљем отварања радних мјеста, идентификације области које нуде веће запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана