Spasio sam život Draganu Lukaču

Goran Maunaga
Spasio sam život Draganu Lukaču

BANjA LUKA - Direktor Sekretarijata za vjere u Vladi RS Jovo Turanjanin kaže da su on i profesor Aleksa Buha spasili život pomoćniku direktora SIPA Draganu Lukaču u julu 1992. godine izvukavši ga iz sabirnog centra u Šamcu.

- Da je Lukač zatvoren u Šamcu javio mi je iz Sarajeva moj bliski rođak Ljuban u junu 1992. godine. On je oženjen Lukačevom sestrom Marijom tako da smo se ja i Lukač prije rata družili. Nazvao sam odmah profesora Aleksu Buhu, koji je tada bio ministar, a meni i Lukaču ranije profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Buha je upotrijebio sav svoj uticaj i poznanstva da Lukač bude pušten. To se i dogodilo u drugoj polovini jula, kaže Turanjanin.

Podsjeća da su prije toga bili počinjeni zločini nad srpskim civilima u Sijekovcu i u drugim mjestima u Posavini i da je bilo jako teško nekoga osloboditi iz zatvora.

- Moj rođak i snaha zvali su me poslije Lukačevog puštanja i zahvalili mi. Rekli su mi da je Dragan pobjegao od ovog ludila u Beč. Poslije se vratio u Orašje, ne znam koje je poslove obavljao tamo. On me do danas nikada nije nazvao, a zna šta sam učinio za njega. Ali bez obzira na to, ja se ne kajem i opet bih spasio život svakom čovjeku ma ko on bio. Onaj ko spasi jedan ljudski život kao da je spasio cijeli svijet - kaže Turanjanin.

Ističe da su poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i dolaska mira on i Dragan Lukač, svako u svom entitetu, zauzimali visoke funkcije, i da je prilikom prvih odlazaka u Sarajevo pomišljao da ga potraži, ali da to nije učinio.

- Smatrao sam da je red, ljudski red da mi se javi i kaže hvala za uslugu koja je u tom trenutku bila vrijedna života - kaže Turanjanin.

Ističe da ga je Lukačeva izjava o "grobu i zatvoru" podstakla da ovu priču iznese u javnost.

- Ta morbidna izjava da je "kriminalcima i diktatorima mjesto u groblju ili u zatvoru" upućena je u  suštini Republici Srpskoj i srpskom narodu, ali i Miloradu Dodiku koji je, valjda, taj diktator. Svaki napad na legitimno izabrane predstavnike jednog naroda jeste napad i na taj narod i to je tačno - zaključuje Turanjanin.

Pomoć

Jovo Turanjanin kaže da bi i sada, kao hrišćanin, pomogao Draganu Lukaču kad bi mogao.

- Ali moj je utisak da njemu više ne može pomoći niko, osim ako to ne postigne ova moja izjava koju dajem pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću. Ako je normalan, trebalo bi da ga otrijezni i spusti na zemlju, kaže Turanjanin.            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana