Софтић: Земљама Балкана фокус на ЕУ и кретања у Еврозони

Срна
Софтић: Земљама Балкана фокус на ЕУ и кретања у Еврозони

Сарајево - Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић рекао је у Истанбулу да би земље Балкана требало да пазе на глобалне токове, али да им фокус мора бити на ЕУ и кретања у еврозони.

Учествујући на дводневном састанку Клуба гувернера региона централне Азије, Црног мора и Балкана који се завршава данас, он је појаснио да је ЕУ главни трговински партнер већини земаља у региону, те да ће цијели Балкан осјетити уколико дође до успоравања кључних привреда у Европи, саопштено је из Централне банке БиХ.

Према његовим ријечима, цијели регион је јако везан за евро, било кроз увођење евра као законског средства плаћања, било кроз монетарну политику, док је банкарски сектор у већини земаља Балкана у власништву међународних банкарских групација чије су централе у земљама ЕУ.

"Четврти разлог је тај што су све земље региона или чланице ЕУ, или земље кандидати, или, попут БиХ, земље потенцијални кандидати. Тако се у цијелом региону већ примјењују правила ЕУ или се ради на њиховом увођењу", нагласио је Софтић.

Он је истакао да је тешко предвидјети економске кризе, те да свака земља, сама за себе, не може пуно да утиче на спољно окружење, али да се ипак пуно тога може урадити на унутрашњем плану.

"Свако од нас може у својој земљи урадити све што је у његовој моћи да бисмо наше властите економије и финансијске системе учинили отпорнијим на потенцијалне шокове", рекао је Софтић, додавши да је кључ за успјех континуиран рад на спровођењу реформи и јачању система у времену кад је ситуација стабилна.

Као примјер, он је навео да је потребно разматрати не само системску стабилност, како у својој земљи, тако и у сусједним, те додао да је неопходно да се централне банке континуирано припремају за кризу и разрађују могуће сценарије и начине поступања.

"Иако не можемо предвидјети кризу, можемо радити на подизању отпорности на њу", рекао је Софтић, напоменувши да је потребно обратити посебну пажњу на финансијске новитете и њихове ризике којима још није посвећена пажња.

Клуб гувернера региона Централне Азије, Црног мора и Балкана окупља гувернере и друге високе званичнике из свијета монетарне политике и финансија, да би размијенили мишљења о актуелним темама и даљем унапређењу међусобне сарадње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана