Softić: Pretpostavke su da Zvizdić ima više šanse za člana Predsjedništva BiH

klix.ba
Softić: Pretpostavke su da Zvizdić ima više šanse za člana Predsjedništva BiH

Sarajevo - Potpredsjednik SDA i delegat u državnom Domu naroda Safet Softić je gostujući u Centralnom dnevniku na televiziji Fejs TV komentarisao trenutno stanje u SDA, ali i pitanju kandidata te stranke za člana Predsjedništva BiH, kazavši da su pretpostavke da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ima više šanse za tu funkciju.

Softić je kazao da SDA trenutno radi na stabilizaciji odnosa s obzirom na dešavanja u Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom kantonu te da se radi o "čišćenju" uoči izbora. što će, prema njegovim riječima stabilizirati stranku.

Softić je uvjeren da će SDA iz svega izaći mnogo jača bez obzira na sva cijepanja u stranci i formiranje novih stranaka. On ipak nije direktno želio odgovoriti na pitanje da li će biti kandidat za člana Predsjedništva, poručujući da SDA o tome trenutno ne razmišlja.

Ipak je kazao kako je pretpostavka da Denis Zvizdić ima više šanse za člana Predsjedništva BiH.

"Kada bih ja odlučivao ima kandidata u SDA kojima bi dao prednost. Pretpostavka je da Zvizdić ima više šanse za člana Predsjedništva, s obzirom da on obnaša funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", kazao je Softić.

On je kratko prokomentarisao i odnos s Islamskom zajednicom, kazavši da se ta vjerska institucija neće miješati niti će određivati ko će biti kandidat u SDA za neku od pozicija, već d amogu samo iskazati simpatije, ali nipošto se miješati u politiku.

Do sada se ime Safeta Softića najčešće spominjalo u kalkulacijama da će biti potencijalni kandidat stranke za Predsjedništvo, uz Denisa Zvizdića. Ipak, još nije poznato kada će SDA odlučiti ko će biti njen kandidat, jer je Softić najavio da će u narednom periodu biti sprovedena jedna vrsta ankete u svim općinskim odborima, koji će imati pravo da se izjasne o podršci za utrku člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana