Smijenjen i Savanović, DNS ćuti do Mitrovdana

Vedrana Kulaga
Smijenjen i Savanović, DNS ćuti do Mitrovdana

Banjaluka - Dragan Savanović smijenjen je juče sa mjesta generalnog direktora “Željeznica Republike Srpske” (ŽRS), čime je nastavljena sječa kadrova u vladajućoj koaliciji koja traje od oktobarskih izbora.

Savanovića, koji je kadar DNS-a i višegodišnji prvi čovjek “Željeznica”, smijenio je jednoglasno Nadzorni odbor tog javnog preduzeća na jučerašnjoj sjednici, koja je uslijedila samo dan nakon što je i potpredsjednik DNS-a Milan Radović smijenjen sa mjesta direktora Nove banke.

Savanović juče nije odgovarao na telefonske pozive, a iz tog preduzeća su poručili da je za vršioca dužnosti generalnog direktora imenovan Zoran Ilinčić.

Predsjednik Nadzornog odbora Ratko Đuričić rekao je da je Ilinčić, izvršni direktor za poslove infrastrukture u ŽRS, imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora do 23. novembra, kada će biti održana redovna sjednica odbora, na kojoj bi trebalo da bude konstituisana kompletna uprava ovog javnog preduzeća. Đuričić je naveo da je Nadzorni odbor analizirao rad ŽRS i zatražio smjenu čelnih ljudi zato što su gubici veliki i nisu ostvareni očekivani rezultati.

- Sa novim ljudima treba da nastavimo reforme i dovedemo ih do kraja - istakao je Đuričić.

U DNS-u ni juče nisu htjeli da iznose detaljnije stavove kao ni buduće poteze iako je nekoliko njihovih funkcionera do sada razriješeno dužnosti, počevši od Dane Maleševića, koji je ostao bez fotelje ministra prosvjete i kulture RS.

Lider DNS-a Marko Pavić danima ne odgovora na pozive, a iz užeg rukovodstva stranke su kratko poručili da će prvo da proslave slavu stranke - Mitrovdan u četvrtak, poslije koje se očekuju sjednice stranačkih organa na kojima će biti riječi o otvorenim pitanjima u okviru koalicije koju čine sa SNSD-om i SP-om.

Na smjene je juče, s druge strane, reagovao lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je rekao da želi da DNS ostane dio vladajuće koalicije, ali da u koalicionom kapacitetu sigurno neće biti onaj broj poslanika koji ima ta stranka, “već onaj koji će zajedno verifikovati”.

- Oni koji su radili protiv koalicije u izbornom periodu neće biti tretirani kao dio većine koju mi prihvatamo iz DNS-a - rekao je Dodik.

Radovićeva smjena, kako je kazao, nema veze sa “najavljenim obračunom sa mangupima”. Najavio je i smjenu jednog kadra iz SNSD-a.

- Nije ovo nikakav progon i osvetnička priča. Želimo ljude koji žele da rade u javnom interesu - pojasnio je Dodik.

Radović je, nakon odluke o smjeni koju je donio Nadzorni odbor Nove banke, kazao da je riječ o političkoj odluci do koje je došlo zbog političkog angažmana i djelovanja.

Šut-karta i za Kalabića

Uprava “Elektrokrajine” razriješila je dužnosti rukovodioca Radne jedinice “Elektrodistribucija” Prnjavor, funkcionera SNSD-a Dragu Kalabića, i na njegovo mjesto imenovala Borislava Petrovića.

Kalabić juče nije odgovarao na telefonske pozive, a Srni je u tom preduzeću rečeno da je Kalabić razriješen dužnosti zbog potrebe unapređenja procesa rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana