Слободарски дух Његоша и Киша ставили у раван са Хитлером

Вељко Зељковић
Слободарски дух Његоша и Киша ставили у раван са Хитлером

Сарајево - Бошњачке организације упутиле су захтјев министарствима просвјете и културе земаља региона да се из школских програма уклоне књиге "Горски вијенац" П. П. Његоша и "Пешчаник" Данила Киша, због како су истакли, "непримјереног садржаја и мржње према исламу, муслиманима, Бошњацима и Албанцима".

Иза ове иницијативе стала је Бошњачка академија наука и умјетности, КЗБ "Препород", Вијеће Конгреса бошњачких интелектуалаца, бошњачка национална вијећа у Црној Гори и и Србији, Матица бошњачка и Бошњачка културна заједница.

Према наводима аутора овог дописа поменута дјела су годинама извор мржње и сукоба између народа који живе на тлу бивше СФРЈ, али су и наводно допринијеле да БиХ постане мјесто које је на "најдрастичнији начин било изложено рушитељским нагонима великосрпске идеологије".

- Тај супериористички менталитет, базиран на наведеним дјелима живи до данас и његује се кроз систем образовања и идеологију великонационализма, актима који су претходница геноцида. Не смијемо никако заборавити расистичке теме из наведених дјела. Преко њих су се "одгајале" генерације српске и црногорске дјеце. Та прича о освети, убијању и мржњи према муслиманима инсталисана је у образовни систем као културни код и она увијек и наново припрема будуће "јунаке" који ће је без икаквих моралних задршки слиједити - истакли су аутори овог документа додајући како су Бошњаци једини народ у Европи над којим је извршен геноцид коришћењем матрице мржње према исламу и муслиманима на основу књига "Горски вијенац" и "Пешчаник".

Они су чак ова два епохална дјела упоредили са Хитлеровим додајући и да се противе да било која књижевна награда носи име поменутих писаца.

- Владама у региону дајемо рок од 100 дана да поступе по нашем захтјеву, прије него што се обратимо међународним институцијама - наведемо је на крају овог дописа.

Професор савременог српског језика на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Миланка Бабић истиче да се ради о злонамјерном банализовању књижевних текстова, али и величина попут Његоша и Киша.

Према њеним ријечима, за њу је смијешно и неозбиљно у књижевним текстовима који се баве слободарским духом и описују борбу против тираније и освајача, тражити неку врсту великосрпске идеологије.

- У "Горском вијенцу" се не спомињу никакви Бошњаци. Ако се они препознају у Османској царевини и идентификују са Турцима из тог доба, онда они имају проблем са својим идентитетом - каже Бабићева додајући да се ради о јефтиној подвали иза које се крију политички циљеви.

Са Бабићевом се слаже и професорка на катедри за српски језик и јужнословенске књижевности Филозофског факултета у Никшићу Јелица Стојановић наглашавајући да нема ниједног епа који не супротставља тиранију и борбу за слободу.

- То је у основи сваког епа, борба против освајача и поробљивача. На томе је грађено и Његошево дјело. По том принципу би се сви епови свјетског насљеђа могли прогласити за геноцидним. Па и они који у свом насљеђу има ислам, али и скандинавски и германски народи. Према том виђењу, требало би уништити највеличанственије у свјетској књижевности - рекла је Стојановићева додајући да су управо оваква размишљања, али и захтјеви у ствари "геноцидни".

Смета им и Иво Андрић

Прије неколико година на "удару" се нашао нобеловац Иво Андрић, чију је литературу академик Русмир Махмутћехајић назвао геноцидном, упоређујући је са идеологијом погрома. Он је истакао да Андрићева дјела рефлектују нетрпељивост према муслиманима, која је касније наводно довела до масовних ратних покоља у Другом свјетском рату и рату деведесетих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана