Sloboda i zastara sve češći epilozi

Vedrana Kulaga
Sloboda i zastara sve češći epilozi

Banjaluka - Tužioci u BiH su od januara do kraja juna ove godine podigli manje optužnica nego u istom periodu lani, a analiza rada je pokazala da ih sve više pada u sudnicama i da optuženi najčešće završavaju na slobodi.

Izvještaj o radu tužilaštava u prvom polugodištu 2018. godine pripremio je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH u kojem su podvukli da je taj dokument nastao isključivo na osnovu podataka o predmetima koji su uneseni u Sistem za automatsko upravljanje predmetima te da na tom mjestu nisu svi aktivni predmeti.

Analiza je pokazala da su tužioci od početka godine do kraja juna podigli  6.171 optužnicu protiv 7.414 osoba, što je za 248 optužnica manje nego u prvoj polovini 2017. godine. Bolji rezultat, u pogledu broja podignutih optužnica, zabilježila su kantonalna tužilaštva, dok su okružna tužilaštva kao i Tužilaštvo BiH te njihove kolege u Brčko distriktu upisali manje podignutih optužnica.

Postupajući po podignutim optužnicama, sudovi su tokom prve polovine 2018. godine donijeli 26.234 osuđujuće presude kojima su osudili 7.588 osoba.

Oslobađajuće presude donesene su u šest odsto predmeta, a taj epilog dočekalo je 568 lica. U materijalu VSTS-a piše da je uočen rast broja oslobađajućih presuda.

- U strukturi sankcija izrečenih osuđujućim presudama, kao i ranijih godina, dominiraju uslovne sankcije koje su izrečene u skoro sedam od svakih deset presuda, što je 66 odsto. U svakih deset osuđujućih presuda približno je izrečeno sedam uslovnih, dvije zatvorske i jedna novčana kazna - istakli su u VSTS-u.

U tužilačkim ladicama na kraju juna bilo je neriješenih oko 13.200 predmeta, što je za oko 400 manje nego na početku godine. Broj predmeta smanjen je u kantonalnim tužilaštvima, a povećan na svim ostalim adresama. Iz VSTS-a su potvrdili da je zastarjelost krivičnog gonjenja nastupila u ukupno 23 predmeta više nego lani u istom periodu ili za 12 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana