Слиједи договор о колективном уговору Жељезница?

nezavisne.com
Слиједи договор о колективном уговору Жељезница?

БАЊАЛУКА - Руководство "Жељезница РС" ће имати рок од три-четири дана да размотри примједбе на Нацрт колективног уговора "Жељезница" те да након тога сва три репрезентативна синдиката овог предузећа позове на састанак.

Потврдио је ово за "Независне" Јеленко Добраш, предсједник Синдиката жељезничара.

"Управа 'Жељезница' је 8. октобра послала њихов нацрт колективног уговора, на који ћемо ми дати примједбе, а они ће имати рок од три-четири дана да то размотре и позову нас на састанак, како бисмо дошли до текстуалног дијела уговора. Уколико то не ураде ми ћемо обавијестити Конфедерацију синдиката РС и они ће одлучити да ли ће се ићи у протесте или не", рекао је Добраш.

Изразио је наду да ће до договора ипак доћи.

Према његовим ријечима, осим колективног уговора, остали захтјеви жељезничара су испоштовани.

"Стављено је ван снаге рјешење комисије за преиспитивање о репрезентативности у 'Жељезницама', тако да су три синдиката и даље репрезентативна", истакао је Добраш.

Нагласио је да је, што се тиче анекса уговора о раду у "Жељезницама", Управа синдикатима презентовала да је то урађено по закону та да су оставили могућност појединачног приговора радника, као и могућност да радници реагују тужбом ако сматрају да су оштећени.

Наиме, жељезничари су на протестима одржаним 1. октобра на неколико жељезничких станица у РС истакли да су поједини радници добили и 100 КМ мању плату те су тражили да се то исправи.

Добраш је истакао и да су на посљедњем састанку с Управом "Жељезница" добили информације о реструктурирању и кредиту.

"Директор је рекао да прича о ликвидацији појединих дијелова предузећа неће бити реализована", тврди Добраш.

Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности у "Жељезницама РС", истакао је да је Конфедерација синдиката РС пролонгирала штрајк најављиван за 4. октобар.

"Ми смо тај састанак с Управом подржали, иако ту, по нашем мишљењу, није било неког конкретног договора", каже Марин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана