Slatkiši skinuli s trona voće i povrće

Brankica Smiljanić
Slatkiši skinuli s trona voće i povrće

Banjaluka - Srpska je u prvoj polovini ove godine imala izražen debalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni hrane i pića koji je iznosio oko 211 miliona KM, a izvoz slatkiša skinuo je s trona voće i povrće.

Direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić izjavila je da je taj debalans bio nešto veći nego u istom periodu prošle godine zbog smanjenog izvoza voća u Rusiju.

- Kada analiziramo podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni, smatramo da imamo daleko više mogućnosti za proizvodnju hrane, nego što to sada činimo - kazala je juče Ristićeva na promociji domaćih proizvoda u okviru projekta "Naše je bolje" koji je organizovan u Banjaluci povodom Svjetskog dana hrane.

Ona je naglasila da je u Srpskoj u prvih šest mjeseci registrovan rast proizvodnje, ali i izvoza proizvoda konditorske industrije, koja je preuzela primat nad voćem i povrćem, te dodala da u strukturi uvoza značajno mjesto zauzimaju mesne prerađevine, žitarice, stočna hrana, a odmah iza toga mliječni proizvodi.

Navela je da je važno da se baš na Svjetski dan hrane dodatno utiče na svijest potrošača.

- U kvalitet domaćeg proizvoda možemo se uvijek uvjeriti, jer znamo gdje su, na koji način i od čega proizvedeni. Pozivam institucije na nivou BiH da vrše nadzor i kontrolu na domaćem tržištu kako bi se stvorili fer uslovi za domaće proizvođače koje i dalje putem niskih cijena guši nelojalna konkurencija loše robe iz uvoza - kazala je Ristićeva.

Pomoćnik ministra za trgovinu RS Dušanka Tegeltija navela je da niz godina zajedno sa Privrednom komorom promovišu domaće proizvode.

- Kupovinom domaćih proizvoda ne samo da jačamo našu privredu, već i podstičemo novo zapošljavanje i jačamo penzijski sistem - izjavila je Tegeltija.

Promocija domaćih proizvoda se održava već nekoliko godina, a ove godine je došlo 20 izlagača, među kojima i Pčelarsko poljoprivredna zadruga "Matica" iz Banjaluke. Radnica ove firme, koja postoji već 32 godine, Slavica Došlov istakla je da su njihovi proizvodi provjereni.

- Med otkupljujemo od naših pčelara, te nosimo na analizu, a tek nakon nje ga stavljamo u prodaju. Rad i godine iza nas govore o našem kvalitetu - rekla je Došlov.++

Inspektorat

Iz Inspektorata RS istakli su, povodom Svjetskog dana hrane, da je svima u Srpskoj zajednički interes da svakodnevno konzumiraju kvalitetne i bezbjedne proizvode, zbog čega je osnovni cilj inspekcijskog nadzora da prometovana hrana bude zdravstveno ispravna i bezbjedna za ljudsku upotrebu.

- Ona mora biti u skladu sa parametrima definisanim brojnim propisima u oblasti hrane. Preventivnim kontrolama inspektori svakodnevno sprečavaju nastanak propusta, čime štite kolektivna prava i zdravlje potrošača - saopšteno je iz Inspektorata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana