Skoro 300 građana iz pet posavskih opština žalilo se CIK-u

RTRS
Skoro 300 građana iz pet posavskih opština žalilo se CIK-u

Blizu 300 građana Orašja, Dervente, Modriče, Domaljevca i Šamca obratilo se CIK-u BiH sa sumnjom da su lažno prijavljeni da glasaju putem pošte iz Hrvatske, iako stalno žive u BiH. O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

U CIK-u BiH kažu da mjesecima upozoravaju na zloupotrebe, zbog čega su odbili 18.000 prijava za glasanje iz inostranstva. Uvjeravaju da će slanjem glasačkih listića preporučenom poštom na adrese prijavljenih u inostarstvu smanjiti broj lažnih prijava. Usluge pošte u zemljama gdje su registrovani birači iz odsustva koštaće 770.000 KM.

Nije prvi put da se biračima u BiH, mimo njihove volje odredi da glasaju u inostranstvu. 2016. godine više desetina građana Modriče, a među njima i Čedo Danilović doživjeli su neprijatno iznenađenje kada im je na biračkom mjestu rečeno da su registrovani za glasanje poštom u Hrvatskoj, a mnogi od njih ni pasoša nisu imali.

“U Zagrebu kod neke Fate bio prijavljen. Niti ja znam tu osobu niti bi to uradio. Neko je zloupotrijebio fotokopiju moje lične karte, naime radi se o tome da sam dizao regresiranu naftu i ima još takvih slučajeva”, rekao je Danilović.

Zbog očiglednog kršenja biračkog prava i zloupotrebe ličnih dokumenata građana Modriče, lokalna izborna komisija upoznala je CIK BiH sa ovim slučajem kako se ne bi ponovio na izborima 2018. godine.

“Nama se 2016. godine obratilo 17 birača koji su došli na svoje redovno biračko mjesto gdje su utvrdili da ne mogu da ostvare svoje biračko pravo. Poslali smo CIK BiH Akt sa tim imenima da ukoliko neko podnese u njihovo ime zahtjev da se glasa putem pošte da se ne odobri”, istakla je predsjednik OIK Modriča Ružica Karmanović.

Loša praksa i primjeri iz Modriče od prije godine ponavljaju se i pred ovogodišnje izbore. Provjeravajući gdje im je biračko mjesto desetine građana Orašja, Domaljevca/Šamca,Dervente, Modriče saznali su da glasaju putem pošte iz inostranstva, a da ih niko nije pitao.

“Do sada smo dobili 277 prijava građana sa skoro tačno identifikovanim osoboma za koje oni sumnjaju da su ih obmanuli odnosno lažno ih prijavali da će glasati iz inostrastva a oni su u BiH. Preduzećemo mjere da ovim ljudima omogućimo da glasaju, a materijal kompletan ćemo dostaviti Tužilaštvu BiH”. naglasio je član CIK-a BiH Branko Petrić.

Širok je spektar obmana i prevara. Kada su poljoprivrednici uzimali regresirano gorivo, a povratnici preuzimali pomoć ostavljali su ili kopirali lične karte. Idealna prilika za stranačke spekulante koji su lakovjerne građane prijavljivali da glasaju putem pošte, bez njihovog znanja.

“Moram reći da će masa tih lažnih prijava propasti. Naime, od prošlih lokalnih izbora primjenjujemo sistem preporečene pošte slanja glasačkih listića, preporučenim pismom, ličnom dostavom, znači ako se neko ne nađe na toj adresi ta se pošta vrati.”, dodao je Petrić.

“Očigledno je da nakon toliko vremena treba odustati od te vrste glasanja i treba to uraditi kao i u drugim zemljama da samo oni koji su tog dana u zemlji da glasaju”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Zbog sumnje da su na prethodnim izborima glasački listići unaprijed ispunjeni i korišteni na redovnim glasačkim mjestima, kao tzv bugarski voz, CIK je na poleđini listića koje šalje u inostranstvo krupnim, crvenim slovima ispisala pošta. S obzirom da su glasačke kutije providne takav listić bio bi uočen, a prevare spriječene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana