Скенери у октобру на биралиштима

Ведрана Кулага
Скенери у октобру на биралиштима

Сарајево - На појединим бирачким мјестима у Српској и ФБиХ на октобарским општим изборима први пут би могли бити постављени скенери гласачких листића како би се тестирало да ли је то један од правих путева за побољшање изборног процеса у БиХ.

Надлежне институције лани су усвојиле неколико извјештаја интерресорних радних група које су анализирале све аспекте избора у БиХ и предложиле правце у којима треба да иду да би се добио бржи, ефикаснији и транспарентнији систем. Једна од препорука било је увођење скенера на биралиштима, а у Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ истичу да су на корак до тога да ове године спроведу пилот пројекат у мањим срединама.

Члан ЦИК-а Бранко Петрић вјерује да постоје велике шансе да тестна фаза буде спроведена у октобру ове године.

- Ако би та тестна фаза прошла ове године, вјероватно би за идуће изборе то могло да уђе у редовну употребу и не би ни постављали питање транспарентности гласачких кутија. За сада интензивно радимо на томе да тестна фаза буде спроведена, а за то имамо подршку из Савјета министара и Парламента БиХ. Формиране су и одређене заједничке експертске радне групе и мислим да смо на добром путу да ове године тај пројекат спроведемо у неколико мањих општина - рекао је Петрић.

БиХ би, каже, увођењем нових технологија у изборни процес вишеструко поентирала.

- Скенери које заговарамо би знатно смањили трошкове, али и убрзали цијели процес. Увођење скенера би, према неким рачуницама, двоструко смањило цијену избора за које сада одлази око пет милиона КМ, од чега половина за рад одбора. Једноставно, не би морало бити пет, него три члана бирачког одбора и тако даље - рекао је Петрић.  

Приједлоге за измјену изборног процеса недавно је доставила и Интерресорна радна група за анализу стања и предлагање модалитета увођења нових технологија у изборни процес у БиХ. Њихов извјештај о раду и стању на терену је разматран на сједници Савјета министара БиХ.

У извјештају су сажети проблеми који се јављају у изборном процесу од уписа бирача, њихове и регистрације странака за учешће у изборном процесу, до гласања, рада бирачких одбора и  изборних комисија уз оцјену да модерне технологије морају постати дио система. Као три кључне ствари издвојили су увођење електронске гласачке машине на бази оптичког скенера, електронске регистрације и идентификације бирача те нови дизајн гласачког листића.

Своје препоруке за унапређење изборног процеса има и Коалиција "Под лупом" на основу дугогодишњег надзирања функционисања изборног система у БиХ. И они заговарају да на сваком бирачком мјесту буде обезбијеђено скенирање гласачког листића од стране гласача чиме би биле спријечене изборне манипулације и брже били објављени резултати избора.

Горућа питања

Прича о измјенама изборног законодавства у БиХ траје дуго, али мало ко вјерује да ће до расписивања ових избора у мају бити постигнут консензус о горућим питањима. То су, између осталог, спровођење одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци", попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ и избори у Мостару.

Бирачи ће на октобарским изборима бирати предсједника и потпредсједника РС, нове сазиве парламената у БиХ и три члана Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана