Sjednica Parlamentarna komisije za nadzor nad radom OBA ili nova ostavka

Ž. D.
Sjednica Parlamentarna komisije za nadzor nad radom OBA ili nova ostavka

Sarajevo - Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH ne radi već mjesecima, a iako to znači da nema parlamentarnog nadzora nad tom veoma važnom institucijom, još nema ni naznaka kada bi ona mogla zasjedati i riješiti probleme u vezi sa funkcionisanjem.

Komisija bi, ako uskoro ne bude sjednice, mogla ostati bez još jednog člana, Đorđe Krčmara. Krčmar, koji je nedavno iz vladajućeg SDS-a prešao u opozicioni DNS i time se pojavila opcija da bude imenovan za predsjedavajućeg komisije, kaže da sjednicu treba da sazove jedan od zamjenika predsjedavajućeg Bariša Čolak iz HDZ-a BiH ili Safet Softić iz SDA.

- Ako u dogledno vrijeme ne bude sazvana sjednica, podnijeću ostavku jer ne želim da me bilo ko optužuje za nerad - rekao je Krčmar koji je na pitanje da li bi prihvatio poziciju predsjedavajućeg odgovorio potvrdno.

Problemi su nastali u julu 2017. kada je smijenjen predsjedavajući Nikola Špirić iz SNSD-a na inicijativu SDS-a. Nakon toga je komisiju napustio i njegov stranački kolega Sredoje Nović, a više nije bilo članova iz opozicionih stranaka kojima pripada mjesto predsjedavajućeg komisije. Umjesto Špirića za člana komisije je imenovan Borislav Bojić iz SDS-a. Komisija je od tada održala samo jednu sjednicu, a Čolaku je istekao mandat od 60 dana za privremeno vođenje komisije.

Bojić takođe kaže da sjednicu komisije treba da sazove jedan od dvojice zamjenika i da je to trebalo da bude učinjeno davno te izabran predsjedavajućeg koji treba da bude Srbin. Softić kaže da očekuje od Čolaka da zakaže sjednicu i da će on to učiniti ako Čolak na njega prebaci ovlašćenja. Čolak je u petak bio na službenom putu i nije mogao da daje izjavu.

Član komisije Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka kaže da će podržati svaki prijedlog za predsjedavajućeg, a Damir Bećirović iz DF-a smatra da je nekome u interesu da komisija ne radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana