Сједница Парламентарна комисије за надзор над радом ОБА или нова оставка

Ж. Д.
Сједница Парламентарна комисије за надзор над радом ОБА или нова оставка

Сарајево - Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ не ради већ мјесецима, а иако то значи да нема парламентарног надзора над том веома важном институцијом, још нема ни назнака када би она могла засједати и ријешити проблеме у вези са функционисањем.

Комисија би, ако ускоро не буде сједнице, могла остати без још једног члана, Ђорђе Крчмара. Крчмар, који је недавно из владајућег СДС-а прешао у опозициони ДНС и тиме се појавила опција да буде именован за предсједавајућег комисије, каже да сједницу треба да сазове један од замјеника предсједавајућег Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ или Сафет Софтић из СДА.

- Ако у догледно вријеме не буде сазвана сједница, поднијећу оставку јер не желим да ме било ко оптужује за нерад - рекао је Крчмар који је на питање да ли би прихватио позицију предсједавајућег одговорио потврдно.

Проблеми су настали у јулу 2017. када је смијењен предсједавајући Никола Шпирић из СНСД-а на иницијативу СДС-а. Након тога је комисију напустио и његов страначки колега Средоје Новић, а више није било чланова из опозиционих странака којима припада мјесто предсједавајућег комисије. Умјесто Шпирића за члана комисије је именован Борислав Бојић из СДС-а. Комисија је од тада одржала само једну сједницу, а Чолаку је истекао мандат од 60 дана за привремено вођење комисије.

Бојић такође каже да сједницу комисије треба да сазове један од двојице замјеника и да је то требало да буде учињено давно те изабран предсједавајућег који треба да буде Србин. Софтић каже да очекује од Чолака да закаже сједницу и да ће он то учинити ако Чолак на њега пребаци овлашћења. Чолак је у петак био на службеном путу и није могао да даје изјаву.

Члан комисије Садик Ахметовић из Независног блока каже да ће подржати сваки приједлог за предсједавајућег, а Дамир Бећировић из ДФ-а сматра да је некоме у интересу да комисија не ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана