Силе и декрети не могу забранити љубав према РС

Ведрана Кулага
Силе и декрети не могу забранити љубав према РС

Бањалука - Република Српска је стабилна и поносно ће славити свој рођендан - 9. јануар око којег треба сви да се окупе и својим примјером покажу како се воли, чува и поштује отаџбина, рекао је јуче предсједник РС Милорад Додик.

Традиционалним пријемима у Палати Републике јуче је почело обиљежавање 9. јануара - Дана Републике. У Палати Републике су приређени пријеми за чланове Народне скупштине, Владе, правосудних институција РС, представнике Српске у институцијама БиХ, привреднике, пољопривреднике, медије, научне и културне раднике, националне мањине и спортисте.

Из Палате је поводом Дана Републике отишло и писмо свим градоначелницима и начелницима у РС у којем их је Додик позвао да што прије одреде улицу или трг који ће носити назив "9. јануар". На тај начин ће, како је наведено, сви дати допринос сјећању на дан када је проглашена Српска и поштовање свима који су се изборили да данас у миру славимо Републику.

Додик је истакао да није могуће забранити љубав и осјећај припадности отаџбини никаквим декретом или силом.

- Сви смо окупљени око идеје РС и још побјеђујемо сами себе да прихватимо у пуном капацитету Републику као државу. Позивам све да је тако третирате, јер то је први корак ка што већем осамостаљењу РС у оквиру Устава и Дејтонског споразума. РС никада не смије заборавити све који су страдали за њу, који су дали животе и дијелове тијела, али ни оне који су свој лични комодитет жртвовали за слободу, знајући да сигурно неће из разних казамата широм свијета тако лако доћи до слободе - истакао је Додик.

Он је истакао да Српска институционално функционише.

- РС је на добром путу и има низ побједа. Српска не одустаје од обиљежавања 9. јануара - Дана Републике, без обзира на квазипокушаје, политичко подметање и лицемјерје које је дошло из Сарајева путем Уставног суда БиХ. Српска је тиме још више мотивисана да Дан Републике обиљежи на прави начин - рекао је Додик и најавио да ће у фебруару организовати састанак са члановима Владе и најуспјешнијим привредницима у РС.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да је Српска изнад сваке политичке опције и организације и светиња за све који раде за њу.

- Дан Републике је један од најважнијих датума у историји српског народа, који ће и овај пут бити обиљежен достојанствено како то РС и заслужује - рекао је Чубриловић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је да Српска дочекује 9. јануар стабилна и изразила очекивање да ће се још успјешније одупирати финансијским и економским изазовима.

- Успјели смо да очувамо стабилност институција, да у потпуности доведемо у ред економску ситуацију и финансије. Ти проблеми били су резултат година кризе, катастрофалних поплава и много других ствари - нагласила је Цвијановићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да је настављен привредни раст.

- Српска је са својом привредном структуром стабилна и одолијева изазовима - нагласио је Ђокић.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић истакао је да су привредници опредијељени да дају допринос да буду обезбијеђени квалитетнији услови привређивања и динамичнији привредни раст. Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац оцијенио је да је претходна година била тешка због мраза и суше, али и потписивања измијењеног Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, који је донио додатни терет.

- Упркос потешкоћама, успјели смо одржати производњу, чак је и повећати у мљекарском сектору - додао је Усорац.

Џудиста Немања Мајдов рекао је да му је 2017. најбоља година у каријери и најсрећнија у животу јер је постао први свјетски првак из РС у било ком олимпијском спорту.

Војска

Предсједник РС је позвао члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића да доведе на прославу Дана Републике припаднике Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ.

- Биће стављени на чело дефилеа ако Иванић за то добије дозволу. Да сам члан Предсједништва, довео бих тај пук или не би било Оружаних снага БиХ. Српска неће прихватати понижавања и чекати вијести из Сарајева да ли ће бити те јединице или не - казао је Додик.

Безбједност

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је да ће 9. јануара у дефилеу у Бањалуци бити, осим 500 припадника МУП-а, више од 1.000 људи из цивилног сектора.

- Они који се не слажу са тим што овако свечано обиљежавамо 9. јануар немају разлога да на било који начин покушају угрозити било кога у Српској. То не би било ни добро, ни паметно - нагласио је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана