Set zakona objavljen u “Službenom glasniku RS”: Stižu veće avgustovske plate

nezavisne.com
Set zakona objavljen u “Službenom glasniku RS”: Stižu veće avgustovske plate

BANjALUKA - U “Službenom glasniku Republike Srpske” objavljen je set zakona usvojenih na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske po osnovu kojih će radnici u Srpskoj u septembru dobiti veću avgustovsku platu za oko 30 KM.

Između ostalih, u “Službenom glasniku” danas su objavljeni zakoni o radu, porezu na dohodak, o platama zaposlenih u organima uprave RS, u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, u oblasti prosvjete i kulture RS, u javnim službama RS, u institucijama pravosuđa, u oblasti zdravstva, kao i sudija i javnih tužilaca u RS.

Ovim je praktično završena formalna procedura uvećanja plata radnicima u Republici Srpskoj i određenog umanjenja poreza, a kako su još ranije naglasili iz Ministarstva finansija Republike Srpske, poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima po osnovu neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biće kažnjeni.

Kazne predviđene zakonom kreću se za pravna lica od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorna lica od 1.000 do 3.000 KM.

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) saopštili su danas da podržavaju inicijativu da se povećaju plate u privatnom i javnom sektoru, ali da se povećanje koje Vlada RS najavljuje ne zasniva na realnim osnovama, odnosno nije rezultat značajne privredne aktivnosti.

“Naglašavamo da je povećanje plata od 23 do 35 maraka simbolično i neće za efekat imati usporavanje odlaska radnika u inostranstvo, niti će vidno poboljšati životni standard građana”, poručili su iz PDP-a.

Umjesto toga predlažu trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate, odnosno smanjenje dijela bruto plate koji ubire država.

“Sadašnja poreska davanja za plate su previsoka i to čini radnu snagu velikim teretom za poslodavce i ujedno motiviše rad u sivoj zoni”, navode iz PDP-a.

Iz Ministarstva finansija RS odgovorili su da nema svrhe polemisati o stopama poreza i doprinosa s onima koji kažu da su radnici veliki teret poslodavcima.

“Neka prvo tu svoju tvrdnju objasne radnicima u RS od kojih očekuju podršku. Smatramo da su radnici ti koji stvaraju i za sebe, ali i za poslodavce”, rečeno je u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija poručili su da se PDP u ovim kritikama po ko zna koji put zalaže za svoje, a ne za stvarne interese radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana