Сет закона објављен у “Службеном гласнику РС”: Стижу веће августовске плате

nezavisne.com
Сет закона објављен у “Службеном гласнику РС”: Стижу веће августовске плате

БАЊАЛУКА - У “Службеном гласнику Републике Српске” објављен је сет закона усвојених на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске по основу којих ће радници у Српској у септембру добити већу августовску плату за око 30 КМ.

Између осталих, у “Службеном гласнику” данас су објављени закони о раду, порезу на доходак, о платама запослених у органима управе РС, у Министарству унутрашњих послова РС, у области просвјете и културе РС, у јавним службама РС, у институцијама правосуђа, у области здравства, као и судија и јавних тужилаца у РС.

Овим је практично завршена формална процедура увећања плата радницима у Републици Српској и одређеног умањења пореза, а како су још раније нагласили из Министарства финансија Републике Српске, послодавци који не буду повећали плате радницима по основу неопорезивог дијела дохотка на 500 КМ биће кажњени.

Казне предвиђене законом крећу се за правна лица од 3.000 до 9.000 КМ, а одговорна лица од 1.000 до 3.000 КМ.

Из Партије демократског прогреса (ПДП) саопштили су данас да подржавају иницијативу да се повећају плате у приватном и јавном сектору, али да се повећање које Влада РС најављује не заснива на реалним основама, односно није резултат значајне привредне активности.

“Наглашавамо да је повећање плата од 23 до 35 марака симболично и неће за ефекат имати успоравање одласка радника у иностранство, нити ће видно побољшати животни стандард грађана”, поручили су из ПДП-а.

Умјесто тога предлажу трајно смањење стопе пореза и доприноса на плате, односно смањење дијела бруто плате који убире држава.

“Садашња пореска давања за плате су превисока и то чини радну снагу великим теретом за послодавце и уједно мотивише рад у сивој зони”, наводе из ПДП-а.

Из Министарства финансија РС одговорили су да нема сврхе полемисати о стопама пореза и доприноса с онима који кажу да су радници велики терет послодавцима.

“Нека прво ту своју тврдњу објасне радницима у РС од којих очекују подршку. Сматрамо да су радници ти који стварају и за себе, али и за послодавце”, речено је у ресорном министарству.

Из Министарства финансија поручили су да се ПДП у овим критикама по ко зна који пут залаже за своје, а не за стварне интересе радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана