Шест од десет грађана БиХ за улазак у ЕУ

Срна
Шест од десет грађана БиХ за улазак у ЕУ

Сарајево - У БиХ је, у односу на претходне двије године, смањен процент грађана који би дали глас за улазак БиХ у ЕУ, а порастао је проценат оних који не знају или не желе рећи како би гласали, наводи се у Информацији о истраживању јавног мњења "Ставови грађана о чланству у ЕУ и процесу интегрисања", које је спровела Дирекција за европске интеграције.

Резултати овогодишњег истраживања показују да би 56,52 одсто грађана БиХ на референдуму о чланству гласало за улазак БиХ у ЕУ, односно шест од 10 грађана, наводе у Дирекцији.

Разлог подршке интеграцији у ЕУ у највећој мјери је унапређење инфраструктуре, а слиједе слобода кретања људи, робе и капитала и поштивање закона и прописа.

Страх од повећања трошкова живота и пореза представља најчешћи разлог за противљење чланству у ЕУ.

Према мишљењу грађана БиХ, смањење пореских оптерећења на рад и уклањање препрека запошљавању, борба против корупције и реформа јавне управе најзначајније су реформе које треба предузети.

Упитани да одговоре шта би били разлози због који је ЕУ заинтересована за приступање БиХ, испитаници су навели ширење европског тржишта и осигуравање мира и стабилности као најважније разлоге.

Политизација процеса интегрисања је према ставовима 36,2 одсто испитаника највећа препрека интеграцији БиХ у ЕУ.

У ФБиХ чешће него у Републици Српској грађани мисле да је препрека интеграцији неспремност на промјене, а у Републици Српској да је то тренутно стање у ЕУ.

Међу темама у вези са процесом интеграције, испитанике највише интересује утицај чланства у ЕУ на њихов свакодневни живот.

Као и претходних година, доминантан извор информисања грађана о процесу интегрисања је телевизија коју је означило 63 одсто испитаника.

Истраживање је спроведено на репрезентативном узорку од 1.200 пунољетних грађана БиХ, компјутерски посредованом телефонском методом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана