Šešić: Objelodaniti aspekte ugovora o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor

Šešić: Objelodaniti aspekte ugovora o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor 18.07.2018 17:25 | Srna

Banjaluka - Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić rekao je danas da ta stranka zahtijeva da se objelodane svi aspekti ugovora Vlade Srpske i kineske kompanije o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Šešić je naveo da SDS zahtijeva da se utvrdi i na osnovu kojih istraživanja su resorno ministarstvo i preduzeće "Auto-putevi Srpske" došli do podatka da će godišnje putarine na toj dionici iznositi 60 miliona KM.


"Da li se radila studija izvodljivosti ili kolika će šteta biti po preduzeće žŽeljeznice Srpskež s obzirom na to da postoji realna opravdanost da će doći do preusmjeravanja saobraćaja ili prevoza rude tim novoizgrađenim putem", rekao je Šešić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da su čelni ljudi Ministarstva saobraćaja i veza Srpske i "Auto-puteva Srpske" ranije rekli da je Srpska dala garancije da će u narednih 30 godina godišnje putarine na toj dionici biti 60 miliona KM, što iznosi 1,8 milijardi KM.

"To je opasno, jer se Vlada obavezuje da dopuni razliku do tih 60 miliona iz budžeta ukoliko putarine ne budu na tom nivou. Prikupljanje putarina na postojećim dionicama auto-puteva u Srpskoj je na godišnjem nivou od sedam do 10 miliona KM, pa dolazimo do podatka da će Vlada svake godine u ovom slučaju morati da izdvoji dodatnih 50 miliona KM kineskoj kompaniji", rekao je Šešić.

On je rekao da je to, ako se uzme period od 30 godina, 1,5 milijardi KM.

"Postavlja se pitanje - ako Srpska ima taj novac, zašto nije sama gradila auto-put Banjaluka-Prijedor? Ako dodamo da su akcize uvedene zbog gradnje auto-puteva, dolazimo do zaključka da se radi o popunjavanju budžeta Srpske", rekao je Šešić.

On je naveo da oni koji su bili na vlasti do 2006. godine nisu imali zaduženost Srpske od 50 odsto, koliko ona, kako kaže, danas iznosi.

Šešić je rekao da je Vlada u proteklom periodu zadužila građane više od pet milijardi KM, te da su u određenim slučajevima, poput "Čeza" i "Alumine", milijarde KM otišle iz Srpske.

Kada je riječ o Vijeću naroda Srpske i vetu Bošnjaka na usvajanje Zakona o žrtvama ratne torture, Šešić je ocijenio da je riječ o političkom potezu i predizbornoj kampanji bošnjačkih stranaka.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je nedavno da će u Srpskoj prvi put biti realizovan koncesioni ugovor sa kineskom Međunarodnom kooperacijom za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Šandong haj-spid grupaciji, koja bi trebalo da gradi auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Trninić je tada istakao da je vrijednost projekta izgradnje auto-puta, čija je dužina 42 kilometara, 297 miliona evra.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica