Селак: Младе занима рад, а не празне приче

nezavisne.com
Селак: Младе занима рад, а не празне приче

Горан Селак, предсједник бањалучког одбора Социјалистичке партије, рекао је да ће ова партија остварити историјски резултат у Бањалуци на предстојећим изборима те да им кампања и избори још нису у првом плану.

Селак, као најмлађи предсједник градског одбора парламентарних странака у Републици Српској, посљедњих мјесеци играо је на карту младости, због чега не треба да чуди што су постали једна од најактивнијих политичких организација у граду. У посљедњих шест мјесеци странци је приступило неколико стотина углавном младих људи, што је посљедица промјене руководства Градског одбора, које је добило подршку првих људи Социјалистичке партије.

- На чему темељите оптимизам када су у питању предстојећи избори?

СЕЛАК: Социјалисти ће остварити историјски резултат у Бањалуци на предстојећим изборима, али нам кампања и избори још нису у првом плану. Радимо вриједно и свјесни смо да резултат неће изостати када је у питању октобар. Тренутно смо у процесу унапређења градске организације, како бисмо могли да одговоримо на најактуелнија питања и проблеме грађана и да их ефектно рјешавамо. Формирали смо недавно савјете за неке од приоритетних области, попут здравства, образовања, културе, спорта, као и Савјет пензионера. Циљ нам је да се конкретним проблемима баве стручни људи, они који иза себе имају резултате у послу којим се баве, а ми имамо такве стручњаке. Формирање савјета за пронаталитетну политику је сљедеће на чему радимо и у том ћемо тражити подршку и савјет наших социјалиста који су креирали мјере пронаталитетне политике у Србији. Можда ми нисмо у могућности да урадимо исто и да уложимо средства која може да уложи Србија, али можемо и морамо да уложимо максимум - онолико колико можемо у овом тренутку.

- Тешко је рећи да постоји велика заинтересованост младих за активније учешће у политици или простор за њихово дјеловање. Какво је стање по том питању у Социјалистичкој партији?

СЕЛАК: Младима не можете продати шупљу причу и уопштене фразе. Њих не занимају политички трачеви и пљување, а то је нешто што и медији упорно форсирају и намећу, заједно са дијелом политичара на сцени. Морамо прихватити реалност, а то је да су младим људима такве теме досадне. Са друге стране, конкретан рад, отворена комуникација и отвореност за идеје и дјеловање су нешто што младе људе и те како интересује. Варају се сви они који мисле да млади људи код нас не размишљају како да поправе ствари у друштву. Код нас имамо велики број таквих младих људи, увијек их је било, а у посљедње вријеме пришао нам је велики број младих који претходно нису били политички ангажовани. То нам је и највеће признање и снага на коју рачунамо у будућности.

- Послије дужег времена, евидентна је појачана активност социјалиста у Бањалуци. Обиласци терена, нови чланови, најаве нових пројеката... Странке тако раде углавном када је изборна година. Да ли је и код социјалиста такав случај?

СЕЛАК: Градски одбор с новим руководством конституисан је у децембру. Од тада не престаје посао за мене, моје сараднике и све другове из Градског одбора. Обишли смо све мјесне одборе, разговарали са члановима на терену, обишли десетине локација и делегирали питања грађана на Скупштини града. Покренули смо, реализовали и подржали велики број иницијатива и пројеката. Људи су то препознали и дали су нам подршку. До кампање има још много. Социјалистичка партија ове године слави 25 година постојања. Многе кампање су биле и прошле, а идеја је увијек иста. То је идеја која окупља вриједне људе. Све оне који се боре за праведну, јаку и солидарну Српску. На том плану посла увијек има преко главе, за све нас. Зато се не оптерећујемо датумима и кампањама. На кампању ћемо мислити када дође вријеме, а до тад имамо много тога да урадимо.

- Споменули сте подршку коју сте добили од грађана. Каква је подршка изнутра, од републичких органа партије па и од чланица коалиције чији је дио Социјалистичка партија?

СЕЛАК: Подршка руководства партије на челу с предсједником Петром Ђокићем је велики мотив за све у Градском одбору, то је и највећи индикатор да добро радимо и да треба да наставимо још боље. Много нам значи и подршка и помоћ искусних чланова партије који су били и остали социјалисти у неким од најтежих периода за партију. То нам је велико признање и велика обавеза коју смо озбиљно схватили. Имамо и младост и искуство и мудрост и енергију. Што се тиче коалиције, подршка је неупитна. Заједно смо обавили много посла и имамо велике резултате заједничког рада. Социјалисти су увијек били они који инсистирају на сарадњи, вриједном раду и слози. Тако ћемо и наставити, јер сам увјерен да заједно можемо да постигнемо још много тога доброг за све грађане.

Слога и сарадња су основе наше политике

- Постоје и гласине да није све баш сјајно код бањалучких социјалиста по питању јединства. Да ли је ријеч о преурањеној негативној кампањи или ту има истине?

СЕЛАК: Гласине и негативне кампање су баласт који је Социјалистичка партија давно откачила, а којег никако да се отресу и други политички субјекти. Тим могу да се баве богате земље, које немају великих проблема, па имају луксуз да се сукобљавају међусобно. Ми у Српској немамо тај простор и тај луксуз, јер ако не радимо сложно и заједнички, нећемо много постићи. Мислим да смо можда мало уплашили оне који нас сматрају пријетњом, па отуд и такве реакције. Ево, ја им јавно поручујем, наша рука је пружена свима, позивамо све да дођу и да видимо шта можемо заједно да урадимо и како можемо да допринесемо јачању Српске и Бањалуке. Све остало је губљење времена, немамо кад да учествујемо у таквим стварима, а дефинитивно се не мислимо извињавати због тога што сложно радимо и постижемо резултате.

Вечерас подјела још 500 чланских картица

Како је најављено, Социјалистичка партија у Бањалуци вечерас ће новим члановима подијелити још 500 чланских картица. Свечана додјела биће организована испред просторија Социјалистичке партије, а новим члановима обратиће се предсједник социјалиста Петар Ђокић и предсједник Градског одбора Бањалука Горан Селак. У Градском одбору СП-а подсјећају да су у марту на свечаној подјели картица већ промовисали првих 500 нових чланова и да је ово наставак активности, али и да то није коначан број када је у питању раст чланства у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана