Šefovi u RUGIP-u ostaju bez neograničenog mandata

Svjetlana Šurlan
Šefovi u RUGIP-u ostaju bez neograničenog mandata

Banjaluka - Novo rukovodstvo Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) odlučilo je da zavede red u svojim redovima, a prvi na udaru biće šefovi područnih jedinica kojima će biti ukinut neograničen mandat i on će zavisiti od postignutih rezultata.

Potvrdila je to "Glasu Srpske" direktorica RUGIP-a Bosiljka Predragović koju je Vlada RS nedavno, nakon što je bila vršilac dužnosti, imenovala za direktoricu.

- Pripremamo novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta prema kojem će, između ostalog, biti promijenjen radno-pravni status šefova područnih jedinica ove uprave. Oni će biti birani na period od pet godina - istakla je Predragovićeva.

Analiza koja je urađena kao prethodnica pravilniku pokazala je da će ograničavanjem mandata šefovima biti postignuta veća efikasnost u radu područnih jedinica i kancelarija RUGIP-a u 64 jedinice lokalne samouprave u Srpskoj. Njihov mandat do sada je bio na neodređeno vrijeme pa se, prema riječima Predragovićeve, zbog toga dešavalo da nisu motivisani da postižu što bolje rezultate u radu.

- Veća efikasnost u radu područnih jedinica je i u našem i u interesu građana i ogleda se prvenstveno u obezbjeđivanju što kvalitetnijih i bržih usluga građanima koje su iz domena RUGIP-a - kazala je Predragovićeva.

Ona je za vršioca dužnosti direktorice, a potom i za direktoricu RUGIP-a imenovana nakon što je bivši direktor Miloš Komljenović u oktobru 2017. godine razriješen sa funkcije. Njegova smjena uslijedila je nakon što je, poslije brojnih hapšenja u ovoj instituciji, kompletno rukovodstvo stavilo mandate na raspolaganje Vladi RS.

Prvo je početkom jula prošle godine uhapšen pomoćnik direktora RUGIP-a za poslove nadzora i bivši zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci Mirko Stojčinović. U toku mu je suđenje u Okružnom sudu u Banjaluci zbog mahinacija u vezi sa zemljištem grada Banjaluka u slučajevima "Građa", "Naš dom" i "Poljoprivredna škola". Zajedno s njim sude i njegovom nasljedniku u Pravobranilaštvu RS Borislavu Jeličiću.

U sklopu nastavka istrage o mahinacijama u oktobru su uhapšeni i pomoćnik direktora RUGIP-a Aleksandar Deurić, šef banjalučke područne jedinice te uprave Dragan Grulović i stručne saradnice Doris Kremenović i Željka Milinković. I njima je počelo suđenje u Okružnom sudu u Banjaluci, a optuženi su za zloupotrebe službenog položaja u predmetima "Naš dom" i "Građa", te trgovinu uticajem u predmetu "Varnica Marija".

Novi zakon o RUGIP-u

S ciljem postizanja veće efikasnosti u obavljanju poslova u izradi je i novi zakon o RUGIP-u.

Potreba za donošenjem zakona istaknuta je i u decembru prošle godine kada je RUGIP posjetio predsjednik RS Milorad Dodik koji je rekao da nema mjesta za neposlušnost i da u upravu treba uvesti više reda.

U RUGIP-u je vrijeme čekanja na obradu predmeta već smanjeno i predmeti budu riješeni u roku od 15, a knjiženje hipoteka u roku od sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana