Шефови у РУГИП-у остају без неограниченог мандата

Свјетлана Шурлан
Шефови у РУГИП-у остају без неограниченог мандата

Бањалука - Ново руководство Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) одлучило је да заведе ред у својим редовима, а први на удару биће шефови подручних јединица којима ће бити укинут неограничен мандат и он ће зависити од постигнутих резултата.

Потврдила је то "Гласу Српске" директорица РУГИП-а Босиљка Предраговић коју је Влада РС недавно, након што је била вршилац дужности, именовала за директорицу.

- Припремамо нови правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста према којем ће, између осталог, бити промијењен радно-правни статус шефова подручних јединица ове управе. Они ће бити бирани на период од пет година - истакла је Предраговићева.

Анализа која је урађена као претходница правилнику показала је да ће ограничавањем мандата шефовима бити постигнута већа ефикасност у раду подручних јединица и канцеларија РУГИП-а у 64 јединице локалне самоуправе у Српској. Њихов мандат до сада је био на неодређено вријеме па се, према ријечима Предраговићеве, због тога дешавало да нису мотивисани да постижу што боље резултате у раду.

- Већа ефикасност у раду подручних јединица је и у нашем и у интересу грађана и огледа се првенствено у обезбјеђивању што квалитетнијих и бржих услуга грађанима које су из домена РУГИП-а - казала је Предраговићева.

Она је за вршиоца дужности директорице, а потом и за директорицу РУГИП-а именована након што је бивши директор Милош Комљеновић у октобру 2017. године разријешен са функције. Његова смјена услиједила је након што је, послије бројних хапшења у овој институцији, комплетно руководство ставило мандате на располагање Влади РС.

Прво је почетком јула прошле године ухапшен помоћник директора РУГИП-а за послове надзора и бивши замјеник правобраниоца РС у Бањалуци Мирко Стојчиновић. У току му је суђење у Окружном суду у Бањалуци због махинација у вези са земљиштем града Бањалука у случајевима "Грађа", "Наш дом" и "Пољопривредна школа". Заједно с њим суде и његовом насљеднику у Правобранилаштву РС Бориславу Јеличићу.

У склопу наставка истраге о махинацијама у октобру су ухапшени и помоћник директора РУГИП-а Александар Деурић, шеф бањалучке подручне јединице те управе Драган Груловић и стручне сараднице Дорис Кременовић и Жељка Милинковић. И њима је почело суђење у Окружном суду у Бањалуци, а оптужени су за злоупотребе службеног положаја у предметима "Наш дом" и "Грађа", те трговину утицајем у предмету "Варница Марија".

Нови закон о РУГИП-у

С циљем постизања веће ефикасности у обављању послова у изради је и нови закон о РУГИП-у.

Потреба за доношењем закона истакнута је и у децембру прошле године када је РУГИП посјетио предсједник РС Милорад Додик који је рекао да нема мјеста за непослушност и да у управу треба увести више реда.

У РУГИП-у је вријеме чекања на обраду предмета већ смањено и предмети буду ријешени у року од 15, а књижење хипотека у року од седам дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана