Šećerana ojađena za još 1,12 miliona KM

Marijana Miljić, Nebojša Tomašević
Šećerana ojađena za još 1,12 miliona KM

Banjaluka - Direktor banjalučke firme "Agrokop eksport-import" Ljubo Mrđen i bivši stečajni upravnik bijeljinske "Šećerane" Mladen Košić prijavljeni su Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini zbog sumnje da su oštetili fabriku šećera za 1,12 miliona maraka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je protiv njih podnijelo izvještaj tužilaštvu u kome je Košutić osumnjičen za nesavjestan rad u službi i nepravilno izdavanje sredstava pravnih lica, a Mrđen za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

Oni su osumnjičeni da su obavezu "Agrokopa" da uloži 1,12 miliona maraka u "Šećeranu", na osnovu ugovora o cesiji, prenijeli na 18 drugih preduzeća u vidu potraživanja od fabrike šećera.

- Na taj način "Šećerana" je oštećena za 1,12 miliona KM, a pravno lice iz Banjaluke je u tom iznosu steklo protivpravnu imovinsku korist - navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Ovo je drugi izvještaj koji je u posljednjih 15 dana podnesen zbog malverzacija u "Šećerani". Košutića i Mrđena je policija u prvom izvještaju prijavila tužilaštvu zbog sumnje da su oštetili "Šećeranu" za 753.251 KM. Tim izvještajem obuhvaćen je i Mrđenov sin Bojan, koji je jedno vrijeme bio i direktor "Šećerane".

Mrđen je rekao da ne zna o kojim istragama je riječ.

- Je li to sada neki novi izvještaj? Ne znam o čemu se radi tako da ništa ne mogu ni komentarisati - kazao je Mrđen.

Košutić nije odgovarao na naše pozive.

Proizvodnja u "Šećerani", poslije 18 godina pauze, pokrenuta je 2010. nakon što ju je kupio "Agrokop" čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Zoran Ćopić. Samo godinu kasnije proizvodni pogoni su stali. Razlog za to bilo je hapšenje Ćopića koji je kasnije osuđen zbog pranja novca narko-bosa Darka Šarića putem "Šećerane". Zajedno sa Ćopićem 2011. godine, uhapšeni su direktori njegovih preduzeća "Agrokop" Ljubo Mrđen i "Aviorent" Drago Nižol.

Ćopić je 2014. godine osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu je oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca. Ćopiću je, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija "Šećerane", koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća, koji je bio u vlasništvu "Agrokopa". Nižol je osuđen na novčanu kaznu od 4.000 maraka, dok je Mrđen sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen na šest mjeseci zatvora.

Nakon što je "Šećerana" prešla u vlasništvo RS ubrzo je završila u stečaju. Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Poreska uprava RS sredinom 2015. godine, a krajem te godine je i pokrenut. Od tada je propalo više pokušaja prodaje imovine preduzeća, a obustavljeno je i donošenje plana restrukturisanja, jer povjerioci nemaju investitora koji će ispratiti taj posao.

Nove ponude kupaca

Na sjednici Odbora povjerilaca "Šećerane", koja je zakazana za četvrtak, biće riječi o dvije nove ponude koje su dostavile kompanije i fizička lica koja su i ranije bila zainteresovana za "Šećeranu".

Riječ je o ponudama turske kompanije "Bozdag implik" i Gorana Vajkića iz Banjaluke koji predvodi grupu investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana