Savjetnici i saradnici okupirali institucije

Vedrana Kulaga
Savjetnici i saradnici okupirali institucije

Sarajevo - Armija službenika u institucijama BiH ne prestaje da buja, a najviše novih radnih mjesta otvoreno je za savjetnike i saradnike kojima su rodbinske i partijske veze sa rukovodiocima najčešće prečice do posla u javnom sektoru.

Najnoviji podaci Agencije za državnu službu BiH pokazuju da su u institucijama prvog dana ove godine radila 3.752 državna službenika ili 35 više u odnosu na kraj juna prošle godine. Presjek spiska zaposlenih pokazuje da je u tih šest mjeseci zaposleno najviše savjetnika i stručnih saradnika, a njihov udio je ukupnom broju državnih službenika premašio dvije trećine.

Na platnom spisku ministarstava, kancelarija, agencija i drugih institucija na početku godine bilo je 2.810 onih čiji je posao bio da savjetuju i pomažu rukovodiocima ili 28 više u odnosu na prethodni popis radnika. Broj pomoćnika direktora i ministara porastao je za pet na 184, a povećan je i broj sekretara i sekretara sa posebnim zadatkom.

Iz podataka koje je objavila Agencija za državnu službu, vidljivo je da je za šest mjeseci jedino smanjen broj šefova unutrašnjih organizacionih jedinica i viših stručnih saradnika.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković kaže da je takva slika rezultat zapošljavanja ljudi iz Saveza za promjene i stranaka iz FBiH koje sa njima čine vlast u Sarajevu.

- To je svojevrsno vraćanje usluga za poslove koje su pojedinci za njih uradili u izbornoj kampanji. Uglavnom posao dobijaju stranački aktivisti. Savjetnici, stručni saradnici i slični premašuju broj onih koji su stvarno potrebni. U Parlamentu BiH, na primjer, postoje dupla radna mjesta, odnosno imate jednog službenika koji radi, a posao na tom istom mjestu dobija još neko - rekla je Markovićeva.

Na prekomjerno zapošljavanje u institucijama BiH nedavno su ukazali i iz Centra za povezivanje sa EU objavljivanjem imena osoba koje su dobile posao, a koje su u direktnoj vezi sa funkcionerima. Tako je, prema njihovim navodima, na poziciji stručnog savjetnika za izradu zapisnika i zaključaka Savjeta ministara BiH zaposlen Ivica Grubeša, brat ministra pravde BiH Josipa Grubeše. U Ministarstvu civilnih poslova BiH na mjestu stručne savjetnice za međunarodnu saradnju u oblasti rada i zapošljavanja zaposlena je Enida Vehabović, supruga sekretara Zajedničke službe Parlamenta BiH.

Posao službenika je, kako je navedeno, dobila i Milica Lopatić, sekretarica ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka. Ona je zaposlena na mjesto sekretara u Odsjeku za ekonomsku diplomatiju Sektora za bilateralne odnose.

- S obzirom na to da je 2018. godina izborna svaki mjesec treba informisati javnost o imenima i prezimenima osoba koje su zaposlene na osnovu javnih konkursa u institucijama i njihovoj povezanosti sa političkim strankama - kazali su u Centru za povezivanje sa EU.

Podaci Agencije za državnu službu nedavno su pokazali da polovina rukovodilaca u institucijama BiH ne mari za stanje u svojim redovima jer godinama ne analiziraju kako rade njihovi službenici za čije plate odlaze stotine miliona maraka. Od 75 institucija izvještaje o ocjenjivanju službenika od januara do juna prošle godine dostavile su tek 43.

U institucijama BiH zaposleno je gotovo 23.000 osoba, a za plate i naknade godišnje ide više od 600 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana