Савјет министара тражиће информацију о набавци оружја за МУП Српске

Срна
Савјет министара тражиће информацију о набавци оружја за МУП Српске

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је данас да ће Савјет затражити од надлежних институција информације о набавци оружја за МУП Републике Српске и да ли је то у складу са стандардима када је ријеч о наоружавању и набавци оружја за БиХ.

"У БиХ свака набавка оружја, поготово у количинама у којима то сада ради МУП Републике Српске, нешто је што забрине све грађане, имајући у виду нашу прошлост. Треба на најадекватнији начин образложити разлоге набављања тако велике количине аутоматских пушака или дугих цијеви", рекао је Звиздић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да Савјет министара није данас разматрао Нацрт закона о измјени Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ и да је то пролонгирано, јер сједници није присуствовао министар безбједности Драган Мектић који је на службеном путу.

Говорећи о проблему илегалних миграната, Звиздић је навео да су на данашњој сједници Савјета министара усвојени одређени закључци, а да би на идућој сједници требало да се нађе интегрисана информација о ситуацији на границама и на мјестима гдје илегални мигранти улазе у БиХ.

"Проблем је што БиХ нема капацитете за прихват на хиљаде избјеглица. Тренутно у нашим смјештајима имамо око 100 мјеста. Ако се повећа број илегалних миграната БиХ неће моћи да одговори са капацитетима којима располаже и мораће да тражи и финансијску, институционалну и сваку другу помоћ од међународних организација и ЕУ, у вези са прихватом, опремом, новцем, здравством и образовањем", напоменуо је Звиздић.

Према његовим ријечима, капацитети БиХ нису такви да у брзом времену може да прихвати 22 или 30 хиљада миграната.

"Ако то остане на садашњем нивоу од 1.000 до 1.500 можемо адекватно дјеловати. Мора бити успостављена адекватна контрола граница, посебно са Црном Гором", нагласио је Звиздић.

Звиздић је истакао да БиХ и даље остаје при ставу да ће хумано поступати према свима који дођу у БиХ и покушати да им, у складу са капацитетима, обезбиједи смјештај и друге потребе које неће повриједити њихово достојанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана