Savjet ministara priznao da je djelovao samovoljno

Željka Domazet
Savjet ministara priznao da je djelovao samovoljno

Sarajevo - Savjet ministara BiH tek juče je usvojio zaključke i plan mjera za upravljanje migrantskom krizom, čime je potvrđeno da dosadašnje postupanje u vezi sa migrantima nije bilo definisano.

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona je prošle sedmice na nekoliko časova blokirala prolaz konvoju sa migrantima koji se kretao ka Salakovcu. Predsjedavajući Savjeta ministara i ministar bezbjednosti BiH Denis Zvizdić i Dragan Mektić tvrdili su tada da je time izvršen državni udar jer nije ispoštovana odluka Savjeta ministara, dok su hrvatski ministri i tada tvrdili da nikakva odluka nije ni donesena.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da do jučerašnje sjednice nije bilo nikakvih odluka Savjeta ministara u vezi sa migrantskom krizom.

- Na prošloj sjednici Savjeta ministara nisu usvojene mjere, niti je bilo formalnog zaključka o premještanju migranata iz Sarajeva u Salakovac kod Mostara. Apsolutno nije odobreno prebacivanje migranata u Salakovac. To se stalno zloupotrebljava u javnosti. Savjet ministara o tome nije donio odluku. Da budem precizniji - nije donesen nikakav zaključak. Današnjim usvajanjem zaključaka i akcionog plana potvrđeno je sve što smo do sada tvrdili - rekao je Bevanda.

Mektić je juče značajno spustio loptu i ustvrdio da u Savjetu ministara postoji opšti konsenzus o postupanju u vezi sa migrantskom krizom.

- Ne želim da se bavim pokušajima da se politički opravda ono što se prošle sedmice desilo kada je policija zaustavila konvoj sa migrantima koji su iz Sarajeva izmješteni u centar u Salakovac. To što neko želi da politički profitira na ovim ljudima koji prolaze pakao je sramota za te ljude. O tome će sud dati Tužilaštvo BiH - rekao je Mektić i dodao da je Salakovac još 2006. godine dobio status izbjegličkog centra i da je sada samo donesena odluka da dio migranata bude smješten u slobodne kapacitete u tom centru.

Mektić je kazao da je odluka da druge policijske agencije u BiH budu upućene u ispomoć Graničnoj policiji dala rezultate i da je broj migranata smanjen za skoro dvije trećine, te da ne postoji kriza koja izmiče kontroli.

Mektićev zamjenik Mijo Krešić rekao je za “Glas Srpske” da pri izradi akcionog plana za rješavanje problema ilegalnih migranata nije konsultovan i da u tome nije ni učestvovao.

- Prijedlog nije usklađen sa bilo kim i teško je sprovodiv. On ne daje odgovor na problem ilegalnih migranata i njime se daju zadaci institucijama koje ih ne mogu sprovesti. Nije definisano ni iz kojih će izvora biti obezbijeđen novac da bi problem bio riješen - kaže Krešić.

On je istakao da su tvrdnje da je zaustavljanjem migranata kod Konjica izvršen državni udar obične gluposti.

- Mnogo gluposti sam se u životu naslušao, ali te tvrdnje su najveće gluposti koje sam čuo. Sve je rađeno bez ikakve koordinacije iako takve stvari moraju biti iskoordinisane u skladu s ustavnim nadležnostima - kaže Krešić i dodaje da se u BiH vrlo malo pažnje poklanja bezbjednosnom aspektu migrantske krize i da među ilegalnim migrantima ima mnogo mladića čiji je identitet nepoznat.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da su Mektićeve izjave o državnom udaru bile teške riječi.

- Mektić je taj koji je napravio državni udar jer, ako čitate Ustav FBiH, jasno je da je bezbjednost na području kantona isključivo kantonalna nadležnost. Kao gradonačelnik nisam dobio nijedan dokument o dolasku migranata na područje Mostara i postavlja se pitanje na koji način se donose odluke - rekao je Bešlić i dodao da je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona ostala van politike.

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona juče nije održana zbog nedolaska hrvatskih poslanika, koji su tražili da bude raspravljano o bezbjednosnoj situaciji i smještaju migranata u Salakovac, te zatražili smjenu Mektića i najavili krivičnu prijavu protiv njega i drugih osoba koje su postupale mimo nadležnosti.

Broj migranata

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH Borislav Bojić rekao je juče da je u BiH od početka godine do maja ušlo 3.500 ilegalnih migranata. On je istakao da vlasti ne raspolažu tačnim podacima koliko ih je ostalo, a koliko ih je uspjelo doći do Hrvatske.

Šišmiši

U moru problema sa kojima se zemlja suočava Savjet ministara BiH je juče, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, razmatrao i nacrt odluke o ratifikaciji sporazuma o zaštiti šišmiša u Evropi. Ministri su na kraju usvojili pomenutu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana