Савјет министара прихватио информацију о Државном програму ИПА 2018

nezavisne.com
Савјет министара прихватио информацију о Државном програму ИПА 2018

Сарајево – Вијеће министара БиХ прихватило је данас информацију о Државном програму ИПА за 2018. годину чиме се омогућава БиХ да аплицира 50 милиона еура.

Ово је новинарима данас потврдио Мирко Шаровић, министар  вањске трговине и економских односа БиХ и замјеник предсједавајућег Вијећа министара БиХ.

Од расположивих 80 милиона еура, за пољопривреду и руррални развој, те за заштиту животне средине, БиХ ће аплицирати за 50 милиона еура.

Додао је да кативности тек предстоје, како би ова средства била на располагању БиХ.

"Од 50 милиона еура, 30 милиона еура се односи на рурални развој и пољоприврду, а остало за заштиту животне средине. Највећи дио средстава ће бити усмјерено непосредно, не за техничку помоћ, већ за подршку пољопривредницима и пољопривредном сектору за директну подршку, мањи дио за институционалну подршку, а најмањи дио за техничку подршку", рекао је Шаровић.

Додао је да, што се тиче заштите животне средине, од ових 20 милиона еура, највећи дио средстава предвиђен је за подршку водним ресурсима и за збрињавање чврстог отпада и то конкретне пројекте.

Појаснио је да да су ова средства намијењена пољопривреди и рурарлном развоју предвиђена за једну годину, у оквиру трогодшињег циклуса.

"Од 30 милиона еура, 20 милиона еура би требало да иде за директну подршку пољопривредним газдинствима, за набавку опреме, механизације и свега оног што би им помогло да буду конкурентнији на тржишту", објаснио је Шаровић.

Истиче да су очекивања Вијећа министара БиХ  да ће половина ових средстава бити искориштена директно за подршку пољопривредницима, а да је само аплицирање процес који слиједи касније. Није могао прецизирати када тачно.

Упитан да каже да ли је тачно да ће средства ићи преко Европске комисије, Шаровић је одговорио да се БиХ показала неспособном да питање имплементације ових средстава ријеши на задовољавајући начин.

"Нисмо се могли договорити око агенције преко које ће се вршити плаћање, тако да средства неће пропасти, али ће бити директно усмјерена онима којима највише требају, а на властима у БиХ је да искористе ове три године да нађу рјешење око платне агенције и управљачке струцтуре", казао је Шаровић, прецизирајући да је проблем био у томе што Република Српска жели да буду двије платне агенције, а европска комисија захтјева једну.

"Овако ћемо моћи док не ужемо у ЕУ, међутим, кад једном будемо чланица ЕУ, онда ћемо морати имати једну Агенцију", констатовао је Шаровић.

Вијеће министара БиХ данас није разматрао ранг-листу успјешних кандидата за избор руководства у полицијским тијелима БиХ, јер Драган Мектић, министар безбједности БиХ, како је рекао Шаровић, из оправданих разлога није присуствовао сједници.

Шаровић је рекао да би то навјероватније требало да буде на наредној сједници Вијећа министара, која ће се одржати наредне седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана