Савјет министара кочи изградњу аутопута Бањалука-Млиниште

ATV
Савјет министара кочи изградњу аутопута Бањалука-Млиниште

Од изградње аутопута Бањалука-Млиниште са обилазницом око Бањалуке још нема ништа. Све то јер се чека на писмо подршке Савјета министара које је потребно да би кинеска Ексим банка одобрила кредите за изградњу.

Иако је уговор потписан још прије двије године, ништа се није помјерило са мртве тачке, поручује министар Неђо Трнинић. Вјерује да је политика и ту увелико умијешла прсте. 

“Не можемо добити одређене папире, писма подршке или било шта друго, које годинама захтијевамо, тражимо, то стоји, тај пројекат и у оваквим условима не можемо да то покренемо са мртве тачке”, каже Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС.

На бх. нивоу, по свему судећи, око овог питања се не брину превише. Министар Мирко Шаровић, који је лично присуствовао потписивању уговора, не зна гдје је запело. Тврди да се у Савјету министара све обавља на уобичајен начин.

“Ми смо имали толико споразума да ту нема непознаница. Свако зна шта треба у том смислу да уради”, каже Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Директор Аутопутева ставио је потпис на комерцијални уговор за изградњу аутопута прије двије године у Риги. Зато му није јасно зашто је ту све стало. Од тада се, каже, труде да договарају уговоре за које сагласност са нивоа БиХ није ни потребна.

“Двије године не можемо да добијемо то писмо из Савјета министара. То је само илустрација те сарадње, а то је поред осталог разлог због чега смо ми кренули у концесионе уговоре, гдје нам не треба апсолутно никаква гаранција, ни банке а поготово не гаранција са бх. нивоа”, јасан је Душан Топић, директор Аутопутева РС.

Изградња аутопута Бањалука-Млиниште није једино што се кочи са нивоа БиХ. Тренутно су под упитником пројекти вриједни укупно 405 милиона евра, а сви се тичу Републике Српске. А процедура кроз коју треба да прођу тек је на пола. Када се томе дода да су и избори пред вратима, ријетко ко је оптимиста да би убрзо било шта од тога могло да буде приведено крају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана