Савчић: Борци заслужују бољи статус

В. З.
Савчић: Борци заслужују бољи статус

Бањалука - Борачка организација Српске неће одустати од меморандума који треба да буде потписан са Владом РС, а којим би требало да буде додатно регулисан статус ове организације, као и положај бораца и ратних војних инвалида, категоричан је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

- Нећемо одустати од њега, али и нових законских рјешења којима би био ријешен статус бораца. Доста нам је приче шта ће рећи неки који нису ни учествовали у рату. Овдје се ради о борцима. И то елитним. Борцима прве категорије, рањенима и инвалидима. Они заслужују посебан статус, али о томе ћемо послије ових избора, да не би испало да смо неки ситни уцјењивачи - истакао је Савчић. Према његовим ријечима, иницијатива и идеја о овом меморандуму потекла је од предсједника Српске Милорада Додика и његов приједлог је сачињен и достављен ресорном министру још 10. априла.

- Нажалост, до данас траје неко завлачење под баналним изговором. Рекли су нам да ће се наљутити друге организације, а које имају по пар стотина чланова. Морам изразити своје незадовољство и огорчење оваквим понашањем - поручио је Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је раније да ће захтјеви бораца чекати сљедећи састав Владе РС. Он сматра да је већина захтјева борачке популације испуњена.

 - Омогућавање борцима са ратним стажом да раде до 65. године и питање репрезентативности борачких организација за сада су на чекању. Ова два питања подразумијевају измјену законске регулативе, што сада није могуће урадити јер нема сазива Народне скупштине РС - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана