Savanović: Presuda Mladiću - presuda stradalničkom narodu

Glas Srpske
Savanović: Presuda Mladiću - presuda stradalničkom narodu

Banjaluka - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je zgrožen još jednom sramotnom presudom Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, ali je i presuđeno cijelom, vijekovima stradalničkom srpskom narodu

. „Zgrožen sam presudom donesenom bez ikakvih valjanih dokaza kojom je komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i genocidu u Srebrenici“, rekao je Savanović.


On je ocijenio da je ovo „još jedna tragedija srpskog naroda i najveći užas u našoj novijoj istoriji“.

„Bezumna osuda, čista nepravda. Presuđeno je cijelom, vijekovima stradalničkom srpskom narodu. Narodu koji je nesumnjivo doživio genocid u Drugom svjetskom ratu. Suđeno je svim pripadnicima, časnog odbrambeno-otadžbinskog rata“, poručio je Savanović.

Prema njegovim riječima, ova presuda ne stvara osjećaj pravde, već je Haški sud još jednom dokazao da je politički sud i da u „njihovom“ međunarodnom pravu postoje različiti kriterijumi za Srbe i ostale narode.

„Ako to nije tako, ostaje nam opravdana nada iz dosadašnjeg iskustva rada Tribunala, da će u drugostepenoj presudi, kao u slučajevima hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i drugih biti mogući drastični preokreti“, naveo je Savanović u saopštenju.

Savanović je izrazio očekivanja da će odbrana u žalbenom postupku uspjeti srušiti politički utvrđenu tezu koja ne stoji, te da predstoji nastavak pravne bitke.

„Šta danas reći za bezumne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom, za koje još niko nije odgovarao. Za masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu, za stradanja civila u Podrinju, na Ozrenu, u Sijekovcu, za egzodus 120.000 srpskih duša iz 13 opština zapadne Krajine, za žOlujuž. Ima li za to krivih?“, upitao je Savanović.

Savanović je pozvao čelnike međunarodne zajednice da prekinu harangu nad jednim narodom, za koji, kako je rekao, dobro znaju da je vijekovima bio prisiljen da od najezdi brojnih osvajača samo brani svoja ognjišta, slobodu i čast.

„Kao i naši djedovi i pradjedovi, mi, pripadnici Vojske Republike Srpske, sa komandantom Ratkom Mladićem na čelu, podarili smo našem narodu slobodu, čast i dostojanstvo. Na istoriji je da sudi“, poručio je Savanović.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana