Сава се излила из корита у Броду и Шамцу, проблеми у одвијању саобраћаја

klix.ba
Сава се излила из корита у Броду и Шамцу, проблеми у одвијању саобраћаја

С обзиром на достигнуте водостаје у Броду и Шамцу, Агенција за водно подручје ријеке Саве донијела је рјешења о проглашењу почетка ванредне одбране од поплава на поплавном подручју Оџачка посавина те редовне одбране од поплаве на поплавном подручју Средња посавина.

Како је саопштено из БИХАМК-а, због излијевања Саве у мјесту Гашница (М-14.1 Градишка- Дубица) саобраћај је потпуно обустављен за путничка возила у дужини 300 метара, док за сада овом дионицом могу саобраћати теретна возила и аутобуси. На магистралном путу М-14 Босанска Дубица-Костајница, у мјесту Вриоци, саобраћа се једном саобраћајном траком наизмјенично.


Према подацима Хидрометеоролошког завода Републике Српске Сава је у Градишки порасла за 14 центиметара, у општини Србац за 12 центиметара у односу на посљедња мјерења током ноћи.

С обзиром на прогнозе времена очекује се да ће ниво Саве и даље расти, о чему су обавијештене надлежне институције, као и правне особе задужене за провођење мјера одбране од поплава.

У порасту је водостај Врбаса у Бањалуци, али врло благом, као и ријеке Босне у Добоју. Водостаји осталих ријека су у паду или стагнирају.

Према подацима Федералног хидрометеоролошког завода снијег и киша који су јутрос почели падати широм БиХ, а од синоћ на подручју сјеверозапада земље, падат ће и у наредним данима, а температуре ће бити доста ниже него претходних дана. Очекују се нове поплаве и покретање клизишта и одрона јер је земља презасићена.

Због већег одрона на путу Р-408 Дрвар-Мартин Брод обустављен је саобраћај, а на дионици аутопута А-1 Сарајево запад-Лепеница због клизишта на локалитету Бан брдо обустављен је саобраћај у тунелу Игман, а на мјесту радова преусмјерен је из возне у претицајну траку.

Из БИХАМК-а савјетују возаче да возе опрезно због клизавих цеста и снијега на планинским превојима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана