Шаровић и Љајић због Косова неће учествовати на састанцима ЦЕФТА

Глас Српске
Шаровић и Љајић због Косова неће учествовати на састанцима ЦЕФТА

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и потпредсједник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарали су данас у Сарајеву о заједничким корацима које ће предузети поводом одлуке институција у Приштини о увођењу спорне таксе од 10 посто на све врсте роба из Босне и Херцеговине и Србије.

Шаровић и Љајић су се том приликом сагласили да представници БиХ и Србије не учествују на састанцима радних тијела ЦЕФТА, који ће ове недеље бити одржани у Приштини, као ни на министарском састанку у оквиру „ЦЕФТА недеље", који ће такође бити одржан у Приштини 3. децембра. Поменута одлука о неучествовању у раду ЦЕФТА бит ће на снази све док институције у Приштини не укину спорну таксу на робу из БиХ и Србије.

Двојица министара су такође упутили заједничко писмо високој представници ЕУ за спољне послове и безбједносну политику ЕУ Федерии Могхерини, комесару ЕУ за трговину Сесилији Малмстром, шефу УНМИК Захиру Танину, министру за економнске односе и енергетику Њемачке Петеру Алтмаиеру и трговинском савјетнику у кабинету предсједника САД Роберту Лајтнигеру, у коме су захтијевали да се изврши притисак на Приштину у циљу повлачења спорне одлуке о такси.

У писму је наведено да је одлуком институција у Приштини доведено у питање даље функционисање ЦЕФТА, као и прокламовани принципи стварања заједничког економског простора на Западном Балкану.

Шаровић и Љајић су на састанку исказали опредјељење да са осталим чланицама ЦЕФТА наставе да раде на укидању свих баријера и признавању цертификата као и лабораторијских анализа, са циљем олакшавања трговине и повећања робне размјене међу земљама региона.

„Уколико се испостави да је тачна информација да ће на Косову и Метохији бити онемогућена продаја роба на чијим декларацијама пише 'Косово и Метохија', 'УНМНИК Косово' или 'Резолуција 1244', Шаровић и Љајић су оцијенили да се у том случају ради о даљој радикализацији трговинских односа у региону и да се на тај начин институције у Приштини саме искључују из ЦЕФТА", саопштено је из Министартва спољне трговине и економских односа БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана