Шаровић: Концесијама финансирати изградњу путева

Срна
Шаровић: Концесијама финансирати изградњу путева

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић сматра да није потребно повећање акциза на гориво да би се омогућила изградња путне инфраструктуре у БиХ, наводећи да је то могуће обезбиједити другим начинима, између осталог, концесионим уговорима.

„Два концесиона уговора стоје у институцијама и не даје се сагласност за двије дионице на Коридору жПет-цеж у Републици Српској и Федерацији БиХ“, рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.


Он је подсјетио да је најновији сет закона о акцизама у Савјету министара усвојен без подршке министара из Савеза за промјене.

„Сматрали смо да је непотребно по пети пут исти закон у истој процедури достављати, без обзира на аргументацију о његовом значају“, каже Шаровић.

Према његовим ријечима, усвајањем овог сета закона гориво у БиХ би поскупјело 15, односно 18 фенинга са урачунатим ПДВ-ом.

„Ми смо сматрали да је инсистирање само на кредиту погрешна опција и да се изградња инфраструктуре може финансирати другим начинима, између осталог, концесионим уговорима о којима данас нико не говори“, рекао је Шаровић, додавши да ће коначну одлуку о предложеном сету закона о акцизама донијети Парламентарна скупштина БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана