Sarajevu ukinut naziv škole nazvane po antisemiti, simpatizeru ustaša

Sarajevu ukinut naziv škole nazvane po antisemiti, simpatizeru ustaša 06.03.2018 00:21 | Tanjug

Sarajevo - Odbornici u Skupštini Kantona Sarajevo juče su odlučili da ponište raniju odluku tog tijela kojom je jedna od sarajevskih osnovnih škola dobila ime po Mustafi Busuladžiću, dokazanom antisemiti i simpatizeru nacizma i ustaškog režima, prenosi Hina.

Navodi se da je na inicijativu opozicione Naše stranke za povlačenje odluke glasalo 18 odbornika, dok je šest odbornika okupljenih oko Stranke demokratske akcije (SDA) bilo protiv ukidanja naziva škole.

"Neosporni su dokazi da je Mustafa Busuladžić bio saradnik i vođa fašističkog pokreta i tako se i deklarisao", kazala je tokom rasprave predsjednica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić.

Ona je ranije kazala da osjeća sramotu jer je ranije i sama glasala da se škola nazove po Busuladžiću.

Navodi se da je Babićeva iznela tvrdnju da joj tada nisu bile poznate sve činjenice nužne za donošenje odluke kakvu su uz SDA podržali i iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, stranke čiji je član i sama predsjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Hina navodi da su imenovanje škole Busuladžiću pokušavali da spriječe odbornici iz Naše stranke (NS) i SDP BiH, ali njihovi argumenti i upozorenja da se radi o kontroverznoj osobi koja je podržavala nacističke zločine tada nisu uvaženi.

Oni su pritom posebno isticali to što je Busladžić pozdravio činjenicu da je tokom ustaške vlasti u Sarajevu "Jevreja nestalo iz čaršije".

Navodi se da su zagovornici lika i djela Mustafe Busuladžića na najnovijoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo insistirali na tome da je riječ o istaknutom muslimanskom intelektualcu i piscu kojega su samo zbog njegovog intelektualnog djelovanja nakon rata bez suđenja pogubile partizanske vlasti.

Odbornik SDA Safet Mešanović tokom rasprave kazao da one koji traže skidanje Busuladžićevog imena sa škole pokreće isključivo islamofobija.

Mešanović je izneo i tvrdnju da Busuladžić nije mogao da bude antisemita jer "antisemitizam kod Bošnjaka nikada nije postojao".

Navodi se da je ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović najavio je da će odluka skupštine biti proslijeđena nadležnim opštinskim vlastima pa će škola od naredne školske godine raditi pod starim imenom "Dobroševići" ili eventualno nekim novim.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica