Sarajevo unaprijed koči istinu o stradanju Srba

Darko Momić
Sarajevo unaprijed koči istinu o stradanju Srba

Banjaluka - Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o stradanju u srebreničkoj regiji i za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu čije formiranje je predviđeno zaključcima sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske od 14. avgusta u svom radu će naići na ogroman otpor iz Federacije BiH, ali i dijela međunarodne zajednice.

To se prije svega odnosi na Komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu za koju se unaprijed zna da će naići na opstrukcije, jer u tom gradu, upozoravaju iz RS, nipošto ne žele da istina o stradanju Srba izađe na svjetlo dana.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović otvoreno kaže da nije preveliki optimista kad je riječ o budućem radu komisije za Sarajevo i uvjerava da će ona naići na brutalne opstrukcije bošnjačkog političkog vrha.

- Svi znamo koliko je samo muke bilo dok Savjet ministara BiH nije formirao onu komisiju iz 2006. godine. Prvo je sve osporavano i na kraju je formirana Komisija za istraživanje stradanja Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i svih ostalih na području Sarajeva, umjesto da se bavi samo stradanjem Srba. Ali i ta komisija je doživjela fijasko i poslije godinu je prestala sa radom bez ikakvih rezultata - kaže Mitrović.

On smatra da ni sada neće biti ništa bolje, već samo može biti gore, jer će komisija sigurno naići na prepreke kada je u pitanju dobijanje podataka ili pristup određenim arhivama. Uprkos tome, on kaže da je izuzetno važno formirati komisiju.

- Niko ne može osporiti da je u Sarajevu stradalo nekoliko hiljada Srba, ali da bi se došlo do preciznih podataka, neophodno je formirati međunarodnu komisiju sa zadatkom da to utvrdi. U njoj treba da budu eksperti, a bilo bi jako dobro da u radu komisiji učestvuje i neko ko je tokom rata bio u Sarajevu - kaže Mitrović.

On podsjeća da Vlada Federacije BiH nikada nije postupila po nalogu Doma za ljudska prava BiH i nije formirala komisiju koja je trebalo da sačini izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić ističe da u potpunosti podržava formiranje nezavisne međunarodne komisije koja bi na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanje Srba u Sarajevu u periodu od 1991. godine do 1995. godine.

- Podržavamo odluku Narodne skupštine da se konačno izvrši popis stradalih srpskih civila, jer u Sarajevu nije bilo srpskih vojnika - naglasio je Mandić.

On je istakao da se mora utvrditi kako su srpski civili nestali, ko ih je ubio, ko je naredbodavac, te gdje su sahranjeni, jer ovo udruženje i danas, nakon 26 godina, traži oko 350 nestalih Srba.

- To zna član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović. To znaju svi u Sarajevu, međutim oni nikada nisu htjeli formirati pravu komisiju - rekao je Mandić.
On kaže da ničiju žrtvu ne potcjenjuje, te da ne dozvoljava da se potcjenjuju srpske žrtve, jer su u Sarajevu Srbi sistematski uništavani.

- U Sarajevu je bio genocid nad Srbima. Treba vidjeti koliko Srba danas stalno živi u gradu. Ne vjerujem da ih ima jedan odsto, što je čak ispod statističke greške -  naglasio je Mandić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH Borislav Bojić rekao je da će poslanici političkih partija iz Srpske i dalje insistirati da se formira komisija o stradanju Srba u Sarajevu.

 - Ono što predstavlja problem je dobijanje podrške od bošnjačkih političkih partija - izjavio je Bojić.

Bivši potpredsjednik Saveza logoraša RS i bivši poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić koji je u sarajevskom logoru Silos proveo 44 mjeseca uložio je ogroman napor u traganju za istinom o stradanju Srba u Sarajevu. On je 24. februara 2004. godine Ustavnom sudu BiH podnio 71 apelaciju o nestalim Srbima u Sarajevu, a 21. maja iste godine još 39 apelacija. Ustavni sud BiH je poslije godinu, tačnije 27. maja 2005. godine donio odluku kojom je obavezao Vladu Federacije BiH da u roku od 30 dana preko Komisije za traženje nestalih podnosiocu apelacije i porodicama nestalih dostavi sve podatke o stradanju srpskih civila u Sarajevu. Vlada FBiH nikada nije sprovela ovu odluku.

Strah od istine

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić svjestan je da će biti opstrukcija, posebno u radu Komisije za Sarajevo, ali ističe da se mora postupiti po zaključcima republičkog parlamenta.

- Mi imamo kompletne dosijee za više od 6.700 stradalih Srba u deset predratnih sarajevskih opština i ustupićemo ih komisiji kada bude formirana. Na osnovu naših istraživanja i dokaza podignute su i optužnice u predmetima “Čemerno” i “Hrasnica”. Iz Sarajeva su burno reagovali poslije podizanja tih optužnica, što najbolje pokazuje da se plaše istine o stradanju Srba - kaže Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana