Sarajevo sprema milion KM za oružje, a zabrinuto zbog policije Srpske

RTRS
Sarajevo sprema milion KM za oružje, a zabrinuto zbog policije Srpske

Najavljena nabavka 2.500 pušaka za potrebe policije Republike Srpske, već danima zaokuplja javnost. I pored dokaza da je sve legalno i bez skrivenih namjera, zvaničnici iz Sarajeva smjenjivali su se u pretpostavkama i optužbama za šta bi sve to oružje moglo da bude iskorišteno.

Istovremeno, svjesno prećutkujući kontingente naoružanja, već nabavljenog ili planiranog, za potrebe policije u drugom entitetu!


Zabrinuto je Sarajevo! Čak i London i Brisel! Zabrinutost "puzajući" stigla do dalekog Vašingtona. Utrkuju se političari, analitičari, novinari, pojedine ambasadorke i ambasadori, visoki i manje visoki predstavnici...Zašto MUP Srpske, nakon godina apstinencije, zanavlja policijsko naoružanje, pitaju se sada čak i oni bh. ministri koji su saglasnost za tu istu nabavku, već potpisali. Na isti način potpisalo gotovo pola kabineta Denisa Zvizdića, ali i on tek sada naprasno zabrinut. I pri tome neobaviješten! I dok se koncentrični krugovi "zabrinutosti" šire i dalje, valjda prema Surinamu, Trinidadu i Tobagu.. u "koordinatnom početku" - Sarajevu, prećutkuju slične već izvršene ili planirane nabavke dugih cijevi.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kaže "da BiH sve treba osim oružja, pogotovo na ovakav način, da jedan entitet nabavlja, a drugi ostane po strani".

Među vodećim "zabrinutim" kritičarima, ili ćutolozima – zavisi u čije skladište oružja gleda, i prvi čovjek "druge strane" - sarajevski Dragan Lukač. Po već prepoznatljivoj mantri, priziva čak i reakciju međunarodnih zvaničnika. 

Ako je već duga cijev u rukama policajca - specijalca priprema za rat, kako reče Lukač, onda je sarajevska specijala odavno "spremna". Još od 2010. godine, kada su specijalci zadužili "oružje 21. vijeka", kako u vojnim krugovima nazivaju puške marke "herštal" belgijske proizvodnje. "Puca, a ne štopa" - hvalisali su se "zaboravni" Lukač i njegovi podređeni, prije godinu i po čak i u Banjaluci, nakon združene vježbe svih policija u BiH. Ali, ni to nije bilo dovoljno, pa je Lukač i u novembru prošle godine, vlastitim potpisom ozvaničio nabavku pušaka i automata u vrijednosti od oko 150.000 maraka. I to je opet samo dio arsenala zaboravnog Dragana Lukača. I specijala pod njegovom komandom samo je jedna od 11 sličnih policijskih formacija u Federaciji BiH. Uz njih još i 10 kantonalnih. A samo sarajevska i za samo dvije godine, priznaje komesar, nabavila je 200 pušaka. 

Komesar MUP Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kaže da je 2015. pokrenula proceduru za nabavku jednog kontigenta oružja za jedinicu za specijalističku podršku, oko 70 pušaka, a u 2016. je pokrenuta aktivnost za nabavku 130 pušaka.

I, opet, nije sve! Prema planu nabavku za ovu godinu, Halilović i društvo, rezervisali su više od 1,1 milion KM u budžetu za kupovinu dugih cijevi, naravno. Kada se samo ove i količine i vrijednosti zbroje, nije teško zaključiti da je Sarajevo, bez ostalih devet kantona, naoružano ili će ove godine biti, mnogo više nego cijela specijala Srpske. Ali šta vrijedi kada je Osmanović i ostali sarajevski Osmanovići "neobaviješten"!?

Osmanović i ostali govorljivi, a neobaviješteni sarajevski "portparoli", vjerovatno ne znaju ni da su oni i njihove kolege u bh. ministarstvima, kako je onomad objelodanjeno, samo u 2016. godini izdali čak 117 dozvola za uvoz oružja i vojne opreme u BiH, u vrijednosti od čak 38 milion evra. "Ne znaju" i ne pitaju ko su sve kupci i za šta je to oružje i ta vojna oprema namijenjena!? Jer šta je "tričavih" 38 miliona evra rasprostranjenih tajno po BiH u odnosu na ni milion, koji javno i transparentno odlazi u Banjaluku i Republiku Srpsku!?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana