Санкционисати одговорне због пропуста у извозу јабука у Русију

Срна
Санкционисати одговорне због пропуста у извозу јабука у Русију

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске сматра да је пропуст код извоза јабука из БиХ у Русију нанио велику штету домаћим произвођачима, те тражи од надлежних инспекцијских и других органа да покрену поступак и санкционишу одговорне у овом случају.

"Министарство осуђује поступак појединих актера у овом послу и истиче да је случај нанио велику штету домаћим произвођачима, као и угледу Републике Српске код руске фитосанитарне инспекције", саопштено је из ресорног министарства.


У саопштењу се подсјећа да је у прошлој години фитосанитарна инспекција Републике Српске издала око 1.200 фитосанитарних сертификата за пошиљке воћа и поврћа, које су извезене на руско тржиште.

"Нисмо имали случајева да је пошиљка враћена, што је најбољи доказ да је фитосанитарни надзор у Републици Српској ефикасан", наводи ес у саопштењу.

Министарство због свега тога тражи од надлежних органа и институција да изврше контроле у дијелу својих надлежности и утврде одговорност свих актера, те дјелују на такав начин, како се овакви случајеви више не би могли поновити.

Руска Федерација поново је увела забрану за увоз јабука из БиХ која ступа на снагу понедјељак, 22. јануара.

Разлог за увођење ове мјере јесте што је компанија из Бијељине препакивала, према наводима руске стране, јабуке поријеклом из Пољске и извозила их у Русију. Пошиљку јабука пратио је фитосанитарни сертификат издат од фитосанитарног инспектора Брчко дистрикта.

Извор: СРНА

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана