Само у БиХ - судски вјештаци, а осуђивани за кривична дјела!

РТРС
Само у БиХ - судски вјештаци, а осуђивани за кривична дјела!

И то се дешава у бх. правосуђу! У једном предмету изабрани су за вјештаке - праведнике, у другом оптужени, или чак и пресуђени за иста кривична дјела, која вјештаче! И ово, нажалост, умјесто изузетка, постаје правило! А надлежни ћуте!

Листа сталних судских вјештака економске струке Федерације БиХ! Редни број 51 – Кемал Чаушевић, “савјесни” вјештак – “праведник” из области економије и тржишних односа, рачуноводства, финансија... Оптужница Тужилаштва БиХ из марта 2017. године – Кемал Чаушевић, бивши директор УИО БиХ, оптужен је за кривично дјело прања новца, злоупотребу службеног положаја, примање поклона и других облика користи.

Истовремено, док је као директор “савјесно” чинио кривична дјела, као вјештак - праведник “савјесно” је вјештачио другим оптуженицима с истим инкриминисаним радњама. И не само то! Суђење траје, а савјесном праведнику и још “савјеснијем” менаџеру остављена је могућност да пресједа са оптуженичке клупе на ону за свједоке – вјештаке. И није Чаушевић сам!

Рамиз Џаферовић, због “недостатка” или због “изгубљених” доказа, годинама је несметано директоровао у Федералној развојној банци. У “богатој” каријери био је предмет неколико истрага и само једне пресуде за утају пореза! Али, био је и вјештак економске струке. И вишеструко осуђивани бивши бх. посланик Садик Бахтић! И добар “друг” Алије Делимустафића из судског процеса “Правда” Абид Хоџић! И ини...сви они, док су чинили кривична дјела “савјесно” су вјештачили! И прилику да вјештаче имају и даље.

Предсједник Удружења судских вјештака ФБиХ Фајик Екић каже да ”онај ко бира и поставља и даје повјерење судским

У федералном министарству немају чак ни податке против колико “савјесних” вјештака је покренута истрага или изречена осуђујућа пресуда. Упућују на Закон о вјештацима и одредбе о разрјешењу дужности.

“Рјешењем федералног министра правде вјештак ће се разријешити дужности – ако буде осуђен на казну затвора за дјело које га чини неподобним за вршење дужности вјештака.” ( из закона члан 27)

“Подобност” вјештака, па чак и ову у закону написану, очигледно тумачи како ко пожели. Судска вијећа већ доказано – различито! Чак и у предметима ратних злочина у којима нису новци, већ људски живот, уништени. Тако ратни командант муслиманске војске у Брези Нехру Ганић – злочинац оптужен за убиства Срба у селу Чемерно и даље “вјештачи” у корист својих ратних сабораца, попут оптужених - Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија. Недавно је, очекивано “свједочио” како оптужени Ђакић и Кајтази, иако командни кадар муслиманске војске, “нису могли спријечити злочин или казнити починиоце”“ Слично је прије тога “праведник” оптужен за учешће у ликвидацији најмање 32 стараца, жена и дјеце, “великодушно” сугерисао Вијећу и у предметима “Виктор Бубањ”, “Трусина” и други. Друго судско вијеће, међутим, није дозволило Мартину Франчешевићу да вјештачи у процесу против Елфете Весели и Сакиба Халиловића. А Франчешевић је тек осумњичени злочинац! За разлику од оптуженог злочинца Ганића. О хаотичном стању, унутар еснафа наводних “судских праведника”, у ВСТС-у штуро говоре.

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија каже да није слободан да даје такву врсту коментара, јер су то поступци који су тренутно у току и ствар су доношења судских процесних одлука.

Између “ћутолога” у правосуђу и спорних “тумача” закона у Министарству, осумњичени, оптужени и пресуђени - судски вјештаци, по свему судећи, још дуго ће да пресједају са оптуженичке клупе на ону за свједоке! И за то да из разних буџета - дебело профитирају! А савјесност, праведност, непристрасност.... принципи на којима би требало да почива правосуђе, остаће да царују само на папиру. Ништа необично!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана