Sa papom Franjom o unapređenju političkih odnosa i reformama

Srna
Sa papom Franjom o unapređenju političkih odnosa i reformama

Sarajevo - Članovi Predsjedništva BiH istakli su tokom susreta sa papom Franjom u Vatikanu važnost unapređenja političkih odnosa, intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uslova koji su u funkciji jačanja evropske perspektive BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i članovi Predsjedništva Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović razgovarali su sa papom Franjom o aktuelnoj situaciji, i u tom kontekstu najavljena je predaja odgovora na Upitnik visokim zvaničnicima Evropske komisije 28. februara.


Tokom susreta istaknut je i značaj nedavno objavljene Strategije o proširenju na zapadni Balkan, koja naglašava otvorenu perspektivu članstva u EU za sve zemlje regiona, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva su izrazili zahvalnost papi Franji na podršci koju je do sada pružao BiH, te izrazili nadu da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u EU.

Nakon susreta sa papom održana je audijencija za delegaciju BiH, u kojoj su zamjenik ministra spoljnih poslova Josip Brkić, ambasador BiH u Vatikanu Slavica Karačić, te savjetnici i šefovi kabineta članova Predsjedništva.

Članovi Predsjedništva imali su danas sastanak i sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, tokom koga su istaknuti dobri bilateralni odnosi BiH i Vatikana, koje prati visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.

Na sastanku je istaknuto da BiH izuzetno cijeni pomoć Vatikana i što u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost.

U saopštenju se dodaje da Osnovni ugovor između Vatikana i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obaveza BiH koju ona nastavlja da sprovodi.

"Obaveze iz oblasti Osnovnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteta ostaju trajne, a njihovo sprovođenje ostaje trajna obaveza svih nadležnih institucija", navedeno je u saopštenju.

Kardinal Parolino naglasio je da Vatikan pruža podršku BiH, jer je svima u interesu stabilna BiH sa evropskom perspektivom.

On je ponovio da Vatikan podržava jačanje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njen multietnički karakter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana