SNSD i Srpski klub neće doći na sjednicu Predstavničkog doma

ATV
SNSD i Srpski klub neće doći na sjednicu Predstavničkog doma

SNSD i Srpski klub neće prisustvovati hitnoj sjednici Parlamenta BiH koju je, na inicjativu 14 poslanika, zakazala predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto.

Poslanici SNSD-a doći će na sjednicu svog Kluba, ali neće ulaziti u bijelu salu, jer je, kažu, licemjerno da se na hitnoj sjednici raspravlja o situaciji u pravosudnim institucijama, kada su isti potpisnici hitne sjednice davali podršku radu BH pravosuđa, dok je SNSD godinama unazad  iskazivao nezadovoljstvo I ukazivao na probleme. 

“Kompletna inicjativa i kompletni format hitne sjednice i materijala o kome bi se trebalo raspravljati je u funkciji bošnjačke potrebe, potrebe Bakira Izetbegovića da ovlada pravosuđem da on upravo preko kadrova raspoređuje gdje će ko biti tužilac i da se na taj način ulazi u političke obračune sa neistomišljenicima”, kaže Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

Da stanje u pravosuđu jeste političko pitanje govori i činjenica da se ta tačka našla ispred  informacije o migrantskoj krizi. Ono što je zanimljivo da bi o eskalacijama i problemima sa migrantima rado govorio ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Savjeta ministara, ali ovoga puta kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini.  Potpis Dragana Mektića našao se na spisku inicijatora hitne sjednice, koji traže informaciju od Savjeta ministara o stanju i svarnom broju koliko migranata ima u BiH. Za šefa Srpskog kluba Nenada Stevandića I to je licemjerstvo i apsurd politike u BiH. Od kolega poslanika traži prvo da se odblokira rad institucija i da se izabere Komisija za imenovanje novog saziva Savjeta ministara koji bi se bavio svim problemima, a prije svega migrantskom krizom.

“Svi upravo izbjegavaju da kažu da krivci za tu istu krizu snose stari Savjet ministara u tehničkom mandatu koji svojinm neznanjem, neradom ili namjernom opstrukcijom proizvodi ogromnu štetu za Unsko-sanski kanton, ali i za međuetničke odnose i poslanici koji hoće da rade, ali neće da se bave formiranjem komisije koja bi se bavila migranskom krizom”, kaže Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH.

Od srpskih poslanika, pretpostavlja se da će se pojaviti oni koji su svoje potpisale  stavili i zatražili hitnu sjednicu( telopom istakla potpise Borenovića, Pektića I Pekić). Jedan od inicjatora je I SDP-ov Saša Magazinović koji od sjednice ima velika očekivanja. Vjeruje da će sutra dobiti odgovor na pitanje koje postavlja već godinu dana.

“Još mi niko iz institucija nije uspio odgovoriti, iako iz međunarodnih institucija pojavljuje u medijima iznoseći cifre koje su njihove države ili institucije ili organizacije pomogle u rješavanju migrantske krize. To je moje prvo očekivanje, jer želim da nam se kaže kako su pare potrošene ili alternativa ko je ukrao pare”, kaže Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

Posljednji pokušaj zasjedanja predstavničkog doma bio je prije dva mjeseca. Zanimljivo je i to da oni koji su poslanici i obavljaju funciju ministara, doduše u tehničkom mandatu, ne odriču se tako lako poslaničkih paušala. Po 3 465 maraka, u Predstavničkom domu dobili su ministri u tehničkom mandatu Dragan Mektić i Mirko Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana