СНСД апелацијом жели зауставити одузимање имовине Србима у ФБиХ

ATV
СНСД апелацијом жели зауставити одузимање имовине Србима у ФБиХ

Уставни суд БиХ крајем овог мјесеца требало би да стави на дневни ред СНСД-ову апелацију на Закон о земљишњим књигама у Федерацији БиХ. Клуб посланика у Народној скупштини РС је, још у фебруару, затражио од Суда да донесе привремену мјеру и стави ван снаге Закон који је дискриминаторски за Србе, јер се у Федерацији БиХ одузима земља без обавјештења власника и његовог присуства .

“Пленарна сједница Уставног суда БиХ заказана је за 31.05.2018. године. Дневни ред сједнице још увијек није предложен. Дневни ред предлаже предсједник Уставног суда најкасније седам дана прије сједнице. Могуће је да ће захтјев о коме је ријеч бити уврштен на сједницу, али то можете сазнати тек у моменту када се приједлог дневног реда објави на службеној страници Уставног суда БиХ”, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Марко Видаковић, народни посланик, каже да се мора спријечити даље укњижавање српске имовине. Он поручује да се у Федерацији требају угледати на Републику Српску и да кроз свој Закон о земљишњим књигама, лица којима се одузима имовина буду лично обавјештена, а не као што је то до сада био случај да људи сазнају за одузимање тек када све буде завршено.

“То обавјештење се објављује само у службеним новинама и на огласним плочама тих општина у којима се врши то излагање, док је у Српској та ситуација другачија. У Српској сви они који имају своју имовину добију позив лично, на адресу, да се јаве у Републичку управу за геодетско и имовинско-правне послове”, рекао је Видаковић.

А, да је на хиљаде људи због огласне табле изгубило своју имовину у Федерацији БиХ добро знају у Одбору за заштиту српске имовине и траже од свих политичких партија да се окупе око овог, како кажу, националног питања.

Имамо доказе и комплетну документацију са имовином једног човјека у катастарској општини Чипуљић, у Федерацији општина Бугојно ,једног Србина чија је имовина уписана у земљишње књиге без власника,” каже Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту српске имовине у ФБиХ.

Док се чека одлука Уставног Суда БиХ, у Влади Српске подсјећају да су они донијели одлуку да Србима којима је одузета имовина у Федерацији БиХ, обезбјеђују сву неопходну техничку и правну помоћ у борби за своја права. То ће радити заједничке канцеларије Министарства за избјеглице и расељена лица РС и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. Подручне канцеларије у Бијељини, Зворнику, Невесињу, Источном Новом Сарајеву и Мркоњић Граду требало би да почну са радом од 28.маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана